Održan okrugli stol na temu „Potraga i spašavanje zrakoplova“

U sklopu obilježavanja 13. listopada 2022., Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Područni ured civilne zaštite Varaždin održao je 14. listopada 2022. u prostorijama Područnog ureda okrugli stol na temu „Potraga i spašavanje zrakoplova“

Foto: MUP

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici žurnih službi, zamjenica načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, predstavnik HGSS-stanice Varaždin, upravnik Aerodroma Varaždin te voditelji službi Područnog ureda civilne zaštite Varaždin.

Izlagači s temama na okruglom stolu bili su:
 
  • Karlo Pigac, upravnik aerodroma Varaždin: „Sigurnost zračnog prometa u Republici Hrvatskoj“
  • Nedeljko Kučej, voditelj Službe za prevenciju i pripravnost u Područnom uredu civilne zaštite Varaždin: „Potraga i spašavanje zrakoplova – uloga Ravnateljstva civilne zaštite“
  • Zdravko Lazar, voditelj ŽC 112 Varaždin: „Uloga ŽC 112 prilikom dojave o padu zrakoplova"
  • Mario Rogina, zamjenik zapovjednika JVP Varaždin: „Vatrogasne postrojbe – potraga i spašavanje zrakoplova“
  • Mario Musulin, HGSS: „Potraga i spašavanje – postupanje HGSS-a“

Nakon izlaganja i konstruktivne rasprave svih sudionika s različitih stručnih stajališta, zaključeno je kako je za očekivati pojačani zračni promet varaždinskog aerodroma obzirom da je pod upravljanjem gradske tvrtke Parkovi d.o.o. ponovno dobio odobrenje za uporabu. Također je istaknuto kako je aerodrom poznat po organizaciji međunarodnih aeromitinga i školovanju pilota, a cilj je da kroz nekoliko godine ovdje slijeću low – cost operateri.  

Svi sudionici, a posebno izlagači, iznijeli su ulogu svoje institucije prilikom potrage i spašavanja zrakoplova. Pozdravili su odabir teme iz razloga prevencije, aktualnosti prijetnje, uloge Ravnateljstva civilne zaštite i održavanja, odnosno unapređenja sustava civilne zaštite, u cilju podizanja osposobljenosti prilikom potrage i spašavanja zrakoplova. Tom prilikom je i najavljeno održavanje vježbe iduće godine s istom temom na području aerodroma Varaždin.