Edukacija i vježba u V. osnovnoj školi u Bjelovaru

Djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar danas, 20. listopada 2022. u V. osnovnoj školi u Bjelovaru održali su edukaciju te vježbu evakuacije i spašavanja za 30-ak polaznika ove posebne odgojno-obrazovne ustanove za učenike s većim teškoćama u razvoju

Foto: MUP

S posebnim obzirom i prilagođenim sadržajem prezentirani su načini postupanja u slučaju požara, poplave, potresa ili druge nesreće, a simulacijskim pozivom prikazano je korištenje broja za hitne pozive 112 te je pojašnjena uloga žurnih službi u pružanju potrebne pomoći.

Nakon edukacije, simulirajući nastanak požara, provedena je vježba evakuacije djece, nastavnog i tehničkog osoblja iz prostora škole, u kojoj su sudjelovali djelatnici Županijskog centra 112, Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar te Policijske postaje Bjelovar, ukupno oko 90-ak osoba.
 
Kao dodatna aktivnost, na zbornom mjestu sudionika vježbe - u dvorištu škole, nastavno osoblje provelo je kontrolirano gašenje zapaljenog sredstva korištenjem vatrogasnog aparata, a medicinske sestre ove ustanove prikazale su pružanje prve pomoći.
 
Zajedničkim aktivnostima u značajnom je opsegu postignut zadani cilj - podizanje svjesnosti zaposlenika i djece o potencijalnim opasnostima te pravilnom postupanju u slučaju stvarne potrebe,  a radi sprječavanja nastanka težih posljedica za eventualno ugrožene osobe.