Edukacija djece u osnovnim školama u Bednji i Lepoglavi

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/EDUKACIJE/Edukacija djece Varaždin/Edukacija djece 16.11_VŽ.jpg

Služba za prevenciju i pripravnost  Područnog ureda civilne zaštite Varaždin danas, 16. studenog 2022. u Bednji i Lepoglavi održala je edukaciju djece iz područja smanjenja rizika od katastrofa

Foto: MUP

Edukaciji su prisustvovala pedeset i četiri učenika drugih razreda osnovnih škola Ante Starčevića u Lepoglavi i Franje Serta u Bednji.

Učenicima je prikazan prilagođen multimedijski materijal te su upoznati s načinom sigurnog postupanja i ponašanja u velikim nesrećama i katastrofama. Naglasak je bio na rizicima vezanim uz pojavu požara, potresa, poplava i drugih prirodnih ili ljudski izazvanih katastrofa i nesreća. Djeca su upoznata s važnošću i funkcijom jedinstvenog europskog broja za hitne pozive 112. Također, predstavljene su im operativne snage sustava civilne zaštite te objašnjene njihove uloge i zadaće.

Predavanje je održano prilagođenim pristupom toj dobnoj skupini, postavljanjem pitanja te uključivanjem djece u raspravu. Primjerima iz prezentacije, ali i stvarnog života, djeca su aktivno sudjelovala u scenarijima potencijalnih opasnosti te su upućena na  konkretna postupanja u slučaju opasnosti.
 
Uz pozitivne reakcije, ovakvim pristupom ostvaren je cilj da se djeca od najranije dobi upoznaju sa sustavom civilne zaštite te da ih se potiče na promišljanje na temu identifikacije i smanjenja rizika od katastrofa.