​Aktivnosti Službi civilne zaštite Čakovec, Bjelovar i Koprivnica povodom obilježavanja Dana europskog broja 112

Djelatnici Službi civilne zaštite Čakovec, Bjelovar i Koprivnica su nizom aktivnosti obilježili Dan jedinstvenog europskog broja 112, čiji se međunarodni dan obilježava 11. veljače

Foto: MUP

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te predstavnici žurnih službi posjetili su 9. veljače Županijski centra 112 Čakovec. Voditelj Službe civilne zaštite Čakovec Ladislav Söke prisutnima je predstavio značajke i prednosti broja 112 te najznačajnije statističke pokazatelje primjene broja 112 u Međimurskoj županiji. Nakon obilaska Županijskog centra 112 i prikaza rada broja 112 održan je i radni sastanak na temu suradnje Županijskog centra 112 Čakovec i operativno - komunikacijskih centara hitnih službi i analize primljenih poziva za žurne službe. Obilježavanje je nastavljeno posjetom učenika Osnovne škole Čakovec. Učenici su kroz edukacijsku  prezentaciju upoznati s ulogom broja 112, vrstama nesreća koje nas mogu zadesiti, kako se ponašati u slučaju nesreće te tko nam pomaže u nesrećama. Prilikom posjeta učenici su razgledali Županijski centar 112, a operateri su ih upoznali s načinom postupanja kod prijema poziva za pomoć.

Također, u sklopu obilježavanja Dana europskog broja 112 Služba civilne zaštite Bjelovar je provela niz edukativnih aktivnosti za djecu na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako su, u suradnji s vatrogascima, održana predavanja u osnovnim školama i vrtićima te organiziran posjet učenika III. osnovne škole Bjelovar Županijskom centru 112. Djeci su putem interaktivnih aktivnosti predstavljene uloga i važnost europskog broja 112. Kroz slikovite prikaze i animacije, djeca su upućena kako na pravilan način pozivati hitne službe. Posjetiteljima Županijskog centra 112 Bjelovar pružen je i uvid u radnu svakodnevicu te su kroz kviz znanja dodatno osvijestila važnost ovog sustava. Ova inicijativa, koju su organizirali djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar, doprinijela je jačanju svijesti o potrebi pravovremenog reagiranja u hitnim situacijama.

I Služba civilne zaštite Koprivnica se pridružila obilježavanju Dana europskog broja 112 s edukativnim aktivnostima za djecu stoga je 9. veljače u Dječjem vrtiću „Zrno“ u Virju održala kreativnu radionicu o sustavu civilne zaštite i europskom broju za hitne službe 112. Aktivnosti povodom obilježavanja Dana broja 112 je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, općinski načelnik Općine Virje Mirko Perok te ravnateljica vrtića Maja Šobak. Djeca su kroz kreativnu radionicu naučila kako pomoći sebi i drugima, ne samo u kriznim, već i u različitim situacijama s kojima se svakog dana susrećemo. O samom sustavu civilne zaštite i europskom broju za hitne službe 112 govorio voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica koji je, uz zahvalu Županiji i Općini Virje, istaknuo kako je sustav civilne zaštite u zadnjih nekoliko godina pokazao koliko je važan za zajednicu. Mališani su imali prilike i kontaktirati Centar 112 te u razgovoru s dežurnim operaterima iz prve ruke čuti kako sustav obavješćivanja funkcionira u praksi. Završnoj radionici na kraju su se priključili i roditelji koji su s djecom izrađivali likovne radove i oslikavali torbe koje će ih i u narednom periodu podsjećati na ulogu i važnost broja 112.