​Aktivnosti Područnog ureda civilne zaštite Varaždin

Od listopadskih aktivnosti Područnog ureda civilne zaštite Varaždin izdvajamo edukaciju djece i pomoć u organizaciji konferencije za raseljene osobe iz Ukrajine

Foto: MUP
 
Službenici Područnog ureda civilne zaštite Varaždin održali su 19. listopada 2023. edukaciju djece u Osnovnoj školi Vinica i područnim školama Nadkrižovljan i Gornje Ladanje te učenicima podijelili zabavno - edukativnu igru „Zemlja rizika“.

Učenicima je prikazan prilagođen multimedijski materijal putem kojeg su upoznati s načinom sigurnog postupanja i ponašanja u velikim nesrećama i katastrofama. Naglasak je bio na rizicima vezanim uz pojavu požara, potresa, poplava i drugih prirodnih ili ljudski izazvanih katastrofa i nesreća.

Djeca su upoznata s jedinstvenim europskim brojem za hitne službe 112, a posebno zanimanje izazvala je uspostava poziva s Centrom 112, prilikom kojeg je locirano mjesto poziva i broj mobitela pozivatelja. Također, djeci su predstavljene operativne snage sustava civilne zaštite te objašnjene njihove uloge i zadaće.

Ovim predavanjem bila su obuhvaćena 52 učenika, a  posebno ih je razveselila podjela igara „Zemlja rizika“. Uz učenike, edukaciji su prisustvovale i učiteljice te pedagog i psiholog škole.
 
Istog dana u Techparku u Varaždinu je u organizaciji Udruge SVOJA, UNHCR-a, European Bank, Zaklade Solidarna i Plavog ureda - Zagrebačkog inovacijskog centra d.o.o. održana konferencija za raseljene osobe iz Ukrajine. Na taj način su raseljene osobe iz Ukrajine, koje se u Varaždinskoj županiji nalaze na smještaju, dobile informacije o specifičnostima zapošljavanja, nostrifikaciji diplome, pokretanju vlastitog posla, a ako su u RH pronašli posao i rade, zainteresirani su mogli dobiti odgovore na pitanja o pravima i obvezama koje se tiču radnih odnosa. Konferencija je imala veliki odaziv osoba iz Ukrajine te je ocijenjena izuzetno korisnom.

Područni ured civilne zaštite Varaždin sudjelovao je u organizaciji i koordinirao posjet raseljenih osoba iz Ukrajine navedenoj konferenciji.