Započele pripremne aktivnosti za požarnu sezonu na razini stožera civilne zaštite na području Dubrovačko-neretvanske županije

Foto: MUP

Vlada Republike Hrvatske je 8. veljače 2023. usvojila Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.

Ispunjavajući zadaće na koje ih Program obvezuje, općine i gradovi na području Dubrovačko-neretvanske županije započeli su s organizacijom tematskih sjednica i pripremom za požarnu sezonu na razini stožera civilne zaštite. U proteklom su razdoblju svoje sjednice organizirali stožeri gradova Dubrovnika, Metkovića, Opuzena i Korčule te općine Blato, Konavle i Slivno, a tematsku je sjednicu održao i županijski Stožer civilne zaštite. 
 
Pojedini su načelnici stožera civilne zaštite, pored redovnih članova, na sjednice pozvali i predstavnike nadležnih šumarija te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Uz redovne teme koje se vezuju uz pripremu požarne sezone, ove godine poseban naglasak je stavljen na određene izmjene u Programu koje obvezuju jedinice lokalne samouprave da u suradnji s drugim tijelima odrede posebno požarno ugrožene turističke objekte na svom području. Ovo se odnosi na hotele, kampove i druge turističke objekte koji se nalaze okruženi gorivim materijalom posebno pogodnim za nastanak i širenje požara te predstavljaju veliku opasnost za evakuaciju i zbrinjavanje turista i osoblja za slučaj nastanka ili približavanja požara. S obzirom na turističku orijentaciju Dubrovačko-neretvanske županije i čitavog priobalja, te klimatskim promjenama uvjetovan sve veći rizik od požara otvorenog prostora, radi se o iznimno važnoj temi.