Učenici Osnovne škole Trstenik u posjetu Područnom uredu Split

Foto: MUP

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, učenici nižih razreda Osnovne škole Trstenik su danas, 11. listopada, u pratnji učiteljica posjetili Područni ured civilne zaštite Split.
 
Djelatnici Područnog ureda su kroz prezentaciju upoznali učenike s opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici, ulogom žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite te kako se ponašati u izvanrednim situacijama.
 
Nakon prezentacije učenici su posjetili Županijski centar 112 te su se kroz razgovor s operaterima upoznali s njihovom ulogom i načinom rada nakon zaprimanja žurnih poziva.
 
Cilj  posjeta je upoznavanje djece s važnošću  broja 112, jačanje svijesti i poticanje interesa djece za spoznajom i prepoznavanjem potencijalne opasnosti te podučavanje djece o mjerama opreza i načinima ponašanja kako bi otklonili ili umanjili posljedice nesreća.
 
Populacija učenika ima dvojaku ulogu, s jedne strane su najranjivija skupina u slučaju velikih nesreća i katastrofa, a s druge djeca i mladi su odličan medij za prihvaćanje proaktivnog pristupa i razmišljanja kad govorimo o upravljanju rizicima od katastrofa, a posebno u segmentu smanjenja rizika od katastrofa.