Svibanj u znaku edukacija - od vrtića do srednjih škola

Služba civilne zaštite Dubrovnik, Ravnateljstva civilne zaštite, nakon kraće stanke, u svibnju je nastavila s edukacijama na temu prirodnih prijetnji koje uzrokuju katastrofe, ljudskog utjecaja te mjera koje se mogu provesti kako bi se izbjegle ili umanjile posljedice katastrofa

Foto: MUP

Na poziv Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku je, početkom svibnja, održana edukacija koja je obuhvatila učenike od 1. do 4. razreda. U svakom od 4 razredna odjeljenja obavljen je kratki razgovor o utjecaju čovjeka na rizik od katastrofa, što sve možemo činiti kako bi jačali našu otpornost na posljedice potresa te kako, prvenstveno u školi, u slučaju potresa ispravno reagirati.

U dječjim vrtićima „Putniković“ na Pelješcu te „Staglin“ u Zatonu, djelatnici Službe civilne zaštite Dubrovnik u suradnji s policijskim službenicima, pripadnicima HGSS-a i nadležnim vatrogasnim postrojbama, održali su prigodnu edukaciju primjerenu djeci predškolskog uzrasta.

Kroz razgovor i druženje s predstavnicima hitnih službi, djecu se uči o ulozi i značaju broja 112, ali i osnovnim načelima smanjenja rizika od katastrofa, ispravnom reagiranju i postupanju u slučaju potresa, požara ili poplave. Policijski službenici kroz druženje upoznaju djecu s osnovnim pravilima ponašanja u prometu, gorski spašavatelji uče kako se odgovorno ponašati u prirodi, dok ih vatrogasci upoznaju s njima uvijek zanimljivom vatrogasnom opremom.

Kontinuirani rad s djecom, osobito onom predškolske dobi, višestruko se isplati, a koliko to njima znači, najbolje opisuju svojim crtežima koje redovito izrađuju, šalju i poklanjaju prilikom posjeta.