Služba civilne zaštite Dubrovnik održala sastanak na temu priprema za nepovoljne vremenske uvjete

U organizaciji Službe civilne zaštite Dubrovnik je u utorak, 7. studenog 2023., održan radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave, u svrhu bolje pripreme za nepovoljne vremenske uvjete u predstojećem, osobito zimskom razdoblju

Foto: MUP

Pod nepovoljnim vremenskim uvjetima podrazumijeva se nastanak nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta - porast vodostaja rijeka, nagli porast vodostaja i prekomjerno pražnjenje akumulacijskih jezera, pojavu jakih vjetrova i obilnih kiša, bujične vode kao i posljedice njihova djelovanja - poplave i klizišta te u svezi s njima destrukcije prometne i ostale komunalne infrastrukture. Nepovoljni hidrometeorološki uvjeti podrazumijevaju i snježne oborine s visokim snježnim nanosima, led na prometnicama, kao i olujno nevrijeme te posljedice njegova djelovanja koje se odnose na prekid cestovnog prometa ili dugotrajni zastoj na prometnicama, obustava trajektnog prometa i izolacije naselja.
 
Na sastanku se osim potrebe za učinkovitom komunikacijom i razmjenom informacija u izvanrednim situacijama, raspravljalo o obavezama iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno održavanju pripremljenosti i sposobnosti cjelokupnog sustava civilne zaštite na njihovom području.

Upoznati su s konkretnim zadaćama koje je potrebno poduzeti te su dogovorene zajedničke aktivnosti Službe civilne zaštite Dubrovnik s pojedinim općinama i gradovima, poput održavanja tematskih sjednica stožera civilne zaštite, osposobljavanja povjerenika i postrojbi civilne zaštite, pomoć u organizaciji vježbi te savjetovanje pri izradi planske dokumentacije.
 
Jedna od takvih vježbi održat će se tijekom studenog u Dubrovniku, upravo na temu reagiranja sustava civilne zaštite kod posljedica nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta, dok su stožerno-zapovjedne vježbe do kraja godine najavili i Grad Korčula te Općina Blato.