Služba civilne zaštite Dubrovnik obilježila Međunarodni dan smanjena rizika od katastrofa

U sklopu obilježavanja Međunarodni dan smanjena rizika od katastrofa Služba civilne zaštite organizirala je neke od svojih redovnih aktivnosti edukacije djece na području SROK-a te sudjelovala na sastanku s načelnicima stožera civilne zaštite gradova Ploče, Opuzen i Metković, predstavnikom Hrvatskih voda te gradonačelnikom Grada Opuzena.
 
Povodom održavanja stožerno-zapovjedne vježbe operativnih snaga Dubrovačko-neretvanske županije STREAM 2021.  13. listopada, u Opuzenu je održan pripremni sastanak s načelnicima stožera civilne zaštite gradova Ploče, Opuzen i Metković, predstavnikom  Hrvatskih voda te gradonačelnikom Grada Opuzena,  ujedno sudionicima spomenute vježbe. Cilj vježbe je unaprijediti organizaciju stožernog rada koje se sastoji od prikupljanja i obrade informacija, rasprave te pripreme prijedloga odluka i rješenja čelnicima. Naglasak je stavljen i na provođenje mjera civilne zaštite kao što su uzbunjivanje i obavješćivanje, sklanjanje, evakuacija i zbrinjavanje, koje na plavnom području Doline Neretve predstavljaju poseban izazov.  Organizacija ovakve vježbe svakako je korak naprijed ka suočavanju s prijetnjama od poplave na području doline Neretve te jačanje kapaciteta u smanjenju rizika od mogućih posljedica.
 
Istovremeno, u Mokošici je provedena edukacija dvije odgojne skupine djece u Dječjem vrtiću Pčelica gdje su se kroz pojedinačne edukacije za svaku odgojnu skupinu, djeca i odgajatelji poučavali osnovnim načelima smanjenja rizika od katastrofa te ispravnom reagiranju/postupanju u slučaju potresa.
 
Edukacija se nastavila 14. listopada 2021., u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Dubrovniku. Nakon što je ranije provedena edukacija zaposlenika, sada je ona obuhvatila i sve učenike. U svakom od 16 razrednih odjeljenja obavljen je kratki razgovor o utjecaju čovjeka na rizik od katastrofa, što sve možemo činiti kako bi jačali našu otpornost na posljedice potresa te kako, prvenstveno u školi, u slučaju potresa ispravno reagirati.