Predstavnica UNHCR i savjetnica Pravobraniteljice za djecu posjetile kolektivni smještaj za raseljene osobe u Hotelu Zagreb u Splitu

Foto: MUP

Kolektivni smještaj  za raseljene osobe iz Ukrajine u Hotelu Zagreb u Splitu jučer, 18.04.2023. posjetile su predstavnica UNHCR-a Kristina Benić Belavić i Savjetnica pravobraniteljice za djecu Nina Ćurčić.
 
Tom prilikom održan je sastanak kojem su nazočili i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda civilne zaštite Split- pročelnik Srđan Kušćević sa suradnicima, ravnatelj Društva Crvenog križa Splitsko - dalmatinske županije Joško Metličić te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split Milena Drlje.

Sudionici sastanka razmijenili su iskustva o poduzetim aktivnostima u pružanju pomoći raseljenim osobama, a s obzirom da djeca čine većinu od ukupno smještenih raseljenih osoba u Hotelu Zagreb, iskazali su poseban senzibilitet za nastavkom pružanja pomoći. Uključenost raseljenih osoba u lokalnu zajednicu ovisi o suradnji i predanosti svih nadležnih institucija čija je osnovna svrha zaštita prava žrtava trauma i nasilja.
Tema su bile i sve potencijalne aktivnosti koje su bitne za učinkovito uključivanje raseljenih osoba u svakodnevni život zajednice čiji su i oni sada pripadnici. S obzirom na dobnu skupinu većine raseljenih osoba koje borave u kolektivnom smještaju u Hotelu Zagreb osmišljavanje različitih aktivnosti, koje bi djeca provodila u slobodno vrijeme, odgovornost je svih nadležnih institucija, lokalne vlasti te organizacija civilnog društva.
 
Raseljene osobe su zahvalile svima koji su pokazali velikodušnost i suosjećanje te im pomogli u osiguranju životnih potreba, a najviše osjećaja prihvaćenosti u zajednici kojoj sada pripadaju.