Područni ured civilne zaštite Split sudjelovao na vježbi Lučke uprave Split

Foto: MUP

Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Split sudjelovali su danas, 11. studenog na vježbi Lučke uprave Split na temu izbijanja požara na brodu za međunarodnu plovidbu koji prevozi opasan teret
 
Prema scenariju vježbe, koja je održana na operativnom području Žitnog terminala Vranjičko – solinskog bazena, uz brod „Wilson Jupiter“ koji se koristi za međunarodnu plovidbu, na kojem je došlo do iskrenja na portalnoj dizalici i izbijanja požara te je zbog karakteristika tereta postojala opasnost od eksplozije. Po zaprimljenoj obavijesti o događaju, Županijski centar 112 Split aktivirao je žurne službe te na mjesto događaja uputio dežurnog inspektora za zaštitu od požara Ravnateljstva civilne zaštite. Po dolasku na mjesto događaja, a nakon simulacije gašenja požara od strane vatrogasne postrojbe, simulirane su očevidne radnje s policijskim službenicima Sektora za granicu MUP-a i Policijske postaje Solin.
 
Cilj vježbe je bila provjera sustava rukovođenja u kriznim situacijama, sustava komunikacije, korištenje video nadzora te testiranje stvarno potrebnog vremena reagiranja u navedenoj situaciji, odnosno okupljanja svih sudionika vježbe s posebnim naglaskom na taktičnost postupanja te kvalitetu provedbe naloženih mjera i radnji za različite stupnjeve zaštite koji su propisani planom sigurnosne zaštite Luke Split.
 
U provedbi vježbe sudjelovali su djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Split, Centra za hitnu medicinsku pomoć Split, pripadnici JVP-a Split, djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Lučke kapetanije Split, Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci te CIAN – plovilo sa zaštitnim branama.