Počelo predstavljanje društvene igre „Zemlja rizika"

Foto: MUP

Služba civilne zaštite Dubrovnik Ravnateljstva civilne zaštite 8. svibnja 2019. započela je s predstavljanjem društvene igre „Zemlja rizika” u osnovnim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije. Prva „Zemlja rizika“ na jugu Hrvatske zaigrala se na Korčuli, u osnovnim školama "Blato" i "Petra Kanavelića". Nakon Korčule s igrom su se upoznali učenici Osnovne škole Don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću, a zatim i polaznici produženog boravka u Osnovnoj školi Lapad u Dubrovniku.

U predstavljanju igre i edukaciji učenika u sve četiri osnovne škole sudjelovali su i policijski službenici PU Dubrovačko-neretvanske, a pridružili su se i predstavnici nadležnih vatrogasnih postrojbi, HGSS-a i Crvenog križa.

Riječ je o zabavno-edukativnoj igri nastaloj u suradnji s UNICEF-om namijenjenoj  djeci osnovnoškolske dobi. Cilj igre je na zanimljiv način djeci približiti i objasniti što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda te potaknuti razgovor o smanjenju rizika od katastrofa u školama. Djeca kroz igru uče o ljudskom utjecaju na prirodu i prirodne pojave, ali i kako se ponašati ako se nađu u različitim situacijama ugroze. Kroz igru imaju priliku i sama prepoznati rizike u svojoj okolini te postati spremniji u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa.

Edukativna igra „Zemlja rizika” namijenjena je djeci od osam i više godina, a bit će dostavljena u sve osnovne škole u Hrvatskoj.

Naime, u sklopu dugogodišnje suradnje na približavanju teme smanjenja rizika od katastrofa djeci i obrazovnim djelatnicima, Fond Ujedinjenih naroda za djecu (Unicef) i Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) razvili su interaktivni edukativni paket za djecu školskog uzrasta koji se sastoji od društvene igre Zemlja rizika i pripadajućeg priručnika za učitelje i nastavnike. Za hrvatski obrazovni sustav prilagodili su ga Unicef Hrvatska u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova. Edukativni komplet dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje za korištenje u školama, a Ravnateljstvo civilne zaštite nakon izrade paketa organiziralo je edukaciju djelatnika područnih ureda Ravnateljstva na temu edukacije djece o potrebi smanjenja rizika od katastrofa gdje su im podijeljeni edukativni kompleti te je po edukaciji započela podjela paketa po svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić je u sklopu promocije edukativnog paketa predstavila igru na lokalnoj televiziji Libertas TV u emisiji Na dnevnoj bazi. Emisiju možete pogledati na poveznici.
 
Suradnja Ravnateljstva civilne zaštite i Ureda Unicef, Hrvatska
Civilna zaštita i Ured Unicefa, Hrvatska surađuju već dugi niz godina na području zaštite djece. Djeca, osobito ona najmlađa i djeca s teškoćama u razvoju, su izuzetno ranjiva društvena skupina u katastrofama. Djeca imaju pravo na život u sigurnim uvjetima što je odgovornost nas odraslih. No djeca su budućnost zato je važno obrazovati ih na području smanjenja rizika od katastrofa kako bi postali odgovorno društvo sutrašnjice. Smanjenje rizika od katastrofa treba započeti s djecom na način da se u školski nastavni program uključi i učenje o prirodnim prijetnjama koje uzrokuju katastrofe, o ljudskom djelovanju na okoliš i mjerama koje ljudi i zajednice mogu provesti kako bi izbjegle ili umanjile posljedice katastrofa. Škola ima najvažniju ulogu u promjeni društvene svijesti. Ured UNICEF-a Hrvatska i Ravnateljstvo civilne zaštite već više godina surađuju u organizaciji tečajeva za nastavnike i ravnatelje na temu smanjenja rizika od katastrofa, u izradi edukativnog materijala poput filmova što činiti u slučaju potresa i požara te edukativnog paketa koji se sastoji od društvene igre Zemlja rizika i pripadajućeg priručnika za učitelje i nastavnike. Cilj zajednički razvijenog edukativnog alata je podizanje svijesti učenika o prijetnjama u okruženju, ranjivosti zajednice i klimatskim promjenama. To se želi postići putem likovnog izražavanja, enigmatike, jednostavnih eksperimenata, izrade karte rizika i sličnih nastavnih alata koji se nalaze u priručniku, koji nastavnicima pomaže pri radu, a djeci pruža dodatna znanja. Izuzetno je važno da djeca naučeno i primijene. Kroz edukativni materijal potiče se aktivna uloga u zajednici promicanjem pozitivnih promjena u ponašanju odnosno shvaćanju važnosti smanjenja rizika od katastrofa u postizanju održivog razvoja. U priručniku su navedeni savjeti za ekološki osviješteno ponašanje u svakodnevnom životu te savjeti kako pripremiti zalihe za hitne situacije u svom domu. Namjera nam je osnažiti ulogu škole kao središta gdje se razvija kultura prevencije i promoviraju prava djece na sigurnost.