Održana edukacija djece u Osnovnoj školi „Josip Vergilij Perić“ u Imotskom i pripadajućim područnim školama

U prostoru Pučkog otvorenog učilišta Imotski djelatnice Područnog ureda civilne zaštite Split održale su jučer, 5. travnja 2023., edukaciju iz područja civilne zaštite za učenike nižih razreda Osnovne škole „Josip Vergilij Perić“

Foto: MUP

Edukacija je održana i u pripadajućim Područnim školama: Glavina Donja, Kukavice, Kutleše i Lončari. Djeci je održana prezentacija o funkciji i uporabi broja 112, mogućim rizicima od prirodnih i tehnoloških nesreća te kako se treba ponašati i postupati u slučaju pozivanja pomoći, pružanja osobne i uzajamne zaštite. Simulacija poziva prema Županijskom centru 112 je djeci bila posebno interesantna. U sklopu edukacije djeci je prezentirana igra „Zemlja rizika“, koja je nastala u suradnji s UNICEF-om, čiji je cilj na zanimljiv način djeci objasniti što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda.

Budući da je travanj „Mjesec zaštite od mina“, ovom edukacijom naglasak se stavio na pravilno, sigurno i odgovorno ponašanje s ciljem podizanja razine svjesnosti o minskoj opasnosti i nesrećama koje one mogu prouzročiti.
Od 2002. godine dionici hrvatskog sustava protuminskog djelovanja kroz akciju "Travanj - mjesec zaštite od mina" provode razne aktivnosti s namjerom prevencije minskih incidenata i nesreća. Iskustva pokazuju kako je i dalje potrebno podsjećati na prisutnu opasnost od mina i eksplozivnih ostataka rata, obzirom da je minska zagađenost u Republici Hrvatskoj prisutna.  

Opća skupština Ujedinjenih naroda je na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. godine donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.