Obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj obilježen je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Gradu Trogiru 1. ožujka 2021. u Gradskoj vijećnici održana je prigodna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Trogira povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj na kojoj je načelnik Stožera civilne zaštite dao ocjenu rezultata razvoja i djelovanja sustava civilne zaštite na području nadležnosti. Zahvalio se svim djelatnicima i pripadnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite, službama i pravnim osobama koje se zaštitom i spašavanjem bave u okviru redovite djelatnosti, udrugama građana od značaja za sustav civilne zaštite te im zaželio puno uspjeha u izvršavanju humanitarnih zadaća i aktivnosti. U drugom dijelu sjednice razmatrane su aktivnosti tematski vezano uz pripreme za požarnu sezonu u 2021. godinu.
 
Uoči Dana grada Kaštela, na Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike hrvatske 1. ožujka, gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Kaštela dr. Jadranka Matok Bosančić upriličili su primanje za predstavnika operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Kaštela. Na svečanom prijemu dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim vatrogascima kaštelanskih vatrogasnih postrojbi za posebne zasluge u izvršavanju aktivnosti i zadaća u vatrogasnoj djelatnosti u 2020. godini i predstavnicima Gradskog društva Crvenog križa Kaštela.
 
S obzirom da smo u malo drugačijem izdanju proslave Dana Grada zbog pandemije bolesti COVID-19, ipak smo na neki način htjeli zahvaliti onima koji su nam prije svega pomogli u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, onima koji su bili aktivni svo ovo vrijeme te nam pomogli nakon nesretnog potresa koji se dogodio na širem području Petrinje, Gline i Siska. Zahvala ide i Crvenom križu koji je svo ovo vrijeme bio na raspolaganju, s kojima smo mogli komunicirati, doslovno tijekom dana i noći. Napravili su veliki posao u zadnjih godinu dana. Ove službe, koje su na neki način humanitarne i socijalne službe, uvijek su desna ruka Gradu, Gradskoj upravi i doista od srca im hvala na svemu što su učinili. Najmanje što smo mogli učinit je uručiti im zahvalnice zbog njihovog angažmana tijekom zadnje godine dana – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Denis Ivanović, zahvalivši svima koji su sudjelovali i kroz rad civilne zaštite, svim volonterima, kao i članovima kaštelanske ispostave Gorske službe spašavanja, koje su Gradskom vijeću predložili za nagradu grada.
 
Zahvalu na izvršenim  aktivnostima uputila je i dogradonačelnica, načelnica Stožera civilne zaštite dr. Jadranka Matok-Bosančić, čestitajući im 1. ožujka, dan kada se obilježava Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH.
Crveni križ je bitan faktor u sustavu cvilne zaštite, to ste pokazali, a pokazujete i u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, a isto tako i u ovim katastrofama koje su zadesile našu domovinu. Uloga Crvenog križa kao što znamo je oduvijek bila da pruži pomoć ljudima i u zaštiti njihovih života i u zaštiti materijalnih i kulturnih dobara i vi ste svoj zadatak ispunili i ispunjavate po svaku cijenu – kazala je dr. Matok Bosančić.
 
Postrojavanjem dijela pripadnika pričuvnog sastava sustava civilne zaštite (povjerenika civilne zaštite i njihovih zamjenika te pripadnika postrojbe civilne opće namjene Grada Splita) na platou ispred sjedišta Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita u Hercegovačkoj ulici, Grad Split je svečano obilježio 1. ožujka Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Sukladno tradiciji, održana je promocija novih pripadnika civilne zaštite koji su uspješno prošli programe osposobljavanja u sustavu civilne zaštite u mjesecu listopadu i studenom 2020. godine koje su proveli djelatnici Regionalnog nastavnog centra civilne zaštite Split, Područnog ureda civilne zaštite Split i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Splita, dogradonačelnik Nino Vela uputili su čestitke novim pripadnicima civilne zaštite, uručili im potvrde o osposobljenosti te podijelili nove prepoznatljive odore civilne zaštite grada Splita. Današnjoj svečanosti nazočili su i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite u Splitu Srđan Kuščević, voditelj Regionalnog nastavnog centra civilne zaštite Split Ranko Britvić, te predstavnici drugih sastavnica sustava civilne zaštite Grada Splita.