U školama u Pazinu provedene vježbe evakuacije i spašavanja

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora te Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, danas, 24. svibnja 2023. godine u prijepodnevnim satima provedene su vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju nesreće izazvane požarom, u kojima je sudjelovalo 1.228 učenika, nastavnika i osoblja tih susjednih škola

Foto: MUP

Vježbe su provedene s ciljem provjere funkcionalnosti Plana evakuacije i spašavanja te provjere osposobljenosti i uvježbanosti učenika i zaposlenika obiju škola za provedbu složenih zadaća sklanjanja i evakuacije u slučaju nesreće.
 
Prema scenariju vježbe, u zgradi Osnovne škole neposredno uz kotlovnicu izbio je požar. Ravnatelj škole upućuje poziv Županijskom centru 112 Pazin te nalaže evakuaciju školske zgrade. Županijski centar 112 Pazin odmah po zaprimanju dojave na teren upućuje žurne službe. Obzirom da je požar imao tendenciju širenja prema susjednoj zgradi Gimnazije i strukovne škole, na preporuku  zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe, ravnateljica škole kao mjeru predostrožnosti nalaže evakuaciju učenika i zaposlenika. Također, scenarijem vježbe, ozlijeđene su tri osobe kojima je pružena prva pomoć te je provedeno njihovo izvlačenje iz školske zgrade od strane vatrogasaca, a policijski djelatnici su tragali za jednom nestalom osobom.
 
Iako su ove vježbe provedene kao neovisne cjeline u dvije škole, provedene su u razmaku od 10 minuta kao jedinstvena složena vježba u kontinuitetu.
 
U pripremi vježbe, djelatnici Službe civilne zaštite Pazin proveli su edukaciju nastavnog i  administrativno-tehničkog osoblja škole o evakuaciji i spašavanju te o ulozi civilne zaštite kao i žurnih službi prilikom zaštite i spašavanja naših najmlađih uslijed nesreća. Ovoj edukativnoj aktivnosti nazočilo je 120 zaposlenika obiju škola.
 
Uz djelatnike Službe civilne zaštite Pazin, stručnu pomoć u pripremi i provedbi vježbe pružili su članovi Javne vatrogasna postrojba Pazin, Gradskog društva Crvenog križa Pazin te službenici Policijske postaje Pazin.
 
Po završetku vježbi, provedena je analiza koja je pokazala kako su vježbe provedene organizirano i planski te da su u potpunosti ispunjeni njihovi ciljevi.