U sklopu obilježavanja Dana policije, u Gospiću predstavljen preventivni projekt „Lily"

Foto: MUP

U Gospiću, na Trgu Stjepana Radića, 25.rujna predstavljen je novi preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova naziva „Lily“ – spriječimo nasilje nad ženama, a ujedno je obilježen i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Projekt „Lily“ predstavljen je u suorganizaciji Policijske uprave ličko-senjske i Grada Gospića, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Gospić i Atletskog kluba Plitvice, a podršku je pružila Služba za civilnu zaštitu Gospić  kao i ostali partneri Ličko – senjska županija, Centar za socijalnu skrb – Područni ured Gospić, ženska grupa „Korak“ iz Karlovca.

Projekt „Lily“ razvijen je s ciljem sprječavanja svih oblika nasilja nad ženama i sastavni je dio novog nacionalnog strateškog dokumenta zaštite od nasilja u obitelji a cilj mu je umrežavanje svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata.

Načelnik Policijske uprave ličko-senjske istaknuo je kako mu je iznimna čast što Policijska uprava ličko-senjska ove godine obilježavanje Dana policije i njezinog zaštitnika Svetog Mihovila posvećuje borbi protiv nasilja nad ženama. Također je naglasio da projekt „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova i brojnih partnera kroz niz multimodularnih aktivnosti usmjerenih na senzibilizaciju građana ima za cilj iznalaženje zajedničkih odgovora, unaprjeđenje mehanizama prevencije i sprječavanja svih oblika nasilja, posebno nasilja prema ženama. Grad Gospić prepoznao je vrijednost i važnost ovog projekta te se pridružio Policijskoj upravi ličko-senjskoj kao partner, a tom prilikom zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša je naglasila: “U Gospiću želimo poslati jasnu sliku da, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Gospiću imamo nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama. Želimo poslati jasnu poruku, nikakav oblik nasilja ne smije se tolerirati!“. Kroz scensko-glazbene nastupe nastojala se dočarati problematika nasilja nad ženama, te su prisutni čuli autentična svjedočanstva žena žrtava nasilja koje su vjerno dočarale učiteljice Osnovne škole dr. Jure Turić u Gospiću i član Amaterskog kazališta Gospić, a umjetničko scenski nastup na tematiku nasilja nad ženama izveli su plesači Marijeta i Goran. Članica Amaterskog kazališta Gospić izvela je pjesmu „Zašto“ koju je posebno za ovu prigodu napisao umirovljeni policijski službenik Goran Jurković, a autorsku pjesmu Nikice Krizmanića pod nazivom „Dal' znaš?“ izveli su Nikica i Dijana. Policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave ličko-senjske izveli su pokaznu vježbu tehnika samoobrane, te je izvedena zajednička tematska pokazna vježba tehnika samoobrane Interventne jedinice policije PU ličko-senjske i članica društva „Fit&fun mini trampolin Gospić“. Služba za civilnu zaštitu Gospić i HCR u sklopu obilježavanja Dana policije imali su prezentaciju opreme za spašavanje iz ruševina.

Na kraju su svi zajedno s gospićkog trga poslali poruku „NE ZABORAVITE DA SVATKO IMA PRAVO NA DOSTOJAN ŽIVOT…ŽIVOT BEZ STRAHA“.