U Omišlju održana vježba na temu intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora „EKO MORE 2023“

U organizaciji Županijskog operativnog centra Primorsko-goranske županije 8. studenoga 2023. u Omišlju je održana vježba na temu intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora „EKO MORE 2023“

Foto: MUP

Vježba je održana s ciljem uvježbavanja aktivnosti prilikom sanacije onečišćenja mora te provjere spremnosti i uporabe opreme za čišćenje onečišćenja specijaliziranim plovilima i opremom. Također, vježbom se provjeravala spremnost uspostavljanja veza i obavješćivanja te provedba akcije sa svrhom smanjenja šteta u okolišu izazvanih iznenadnim onečišćenjem mora.

U vježbi su sudjelovali djelatnici Županijskog centra 112 Rijeka te pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, koja je imala zadaću osiguranja prostora intervencije od moguće nezgode tijekom čišćenja mora i pružanja pomoći kod samog čišćenja obale. 

Prema scenariju vježbe, došlo je do udara broda - tankera u vez terminala JANAF i probijanja teretnog tanka, pri čemu je u more iscurila sirova nafta u količini od 5 m3. Nakon što su Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) dostavljene informacije o događaju, obaviješten je lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka, koji je ujedno i zapovjednik Županijskog operativnog centra Primorsko-goranske županije. Na temelju prikupljenih informacija o području, opsegu, jačini i obimu onečišćenja, lučki kapetan donosi odluku o aktiviranju Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji te se putem Županijskog centra 112 obavještavaju članovi Županijskog operativnog centra Primorsko-goranske županije o događaju i sukladno Planu pokreću propisane procedure i poslovi na suzbijanju onečišćenja.
 
U vježbi su sudjelovali djelatnici Županijskog operativnog centra Primorsko-goranske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - Lučke kapetanije Rijeka, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite i PU primorsko -goranske, Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije, Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, Vatrogasne postrojbe JANAF - Terminala Omišalj, Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Primorsko - goranske županije, Lučke uprave Rijeka, Pilotskog kluba "Krila Kvarnera", ATRAC-a Jadransko-edukativnog istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora te predstavnici specijaliziranih tvrtki s područja Primorsko-goranske županije uključenih u Plan intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite vježbi je prisustvovao pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera.