Sveobuhvatna vježba u tunelu Sopač

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/hac tunel.png

Temeljem Pravilnika o zaštiti od požara Hrvatskih autocesta d.o.o. te Pravilnika o minimalnim sigurnosnim zahtjevima za tunele utvrđena je obveza Vatrogasne postrojbe HAC d.o.o. da organizira redovite zajedničke vježbe za osoblje tunela i hitne službe, koje mogu biti djelomične (interne, samo za osoblje tunela) i sveobuhvatne (pokazne, u koje su uključuju žurne službe i drugi čimbenici izvan sustava tunela).

U tunelu Sopač (kod Lokava) na dionici autoceste A6 Bosiljevo – Rijeka je jučer, 15. lipnja od 23:30 do 04:00 održana je sveobuhvatna vježba. U vježbi su osim Centra za upravljanje prometom Delnice sudjelovale i Županijski centar 112 Rijeka, dežurna ekipa hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, dežurna ekipa prometne policije PU Primorsko-goranske, JVP Delnice, HAK,  izvršavajući svoje redovite zadaće po dojavi incidentne situacije.
 
Vježba pretpostavlja da je u lijevoj cijevi (smjer Zagreb) tunela Sopač (200 metara od ulaznog portala u voznom traku) došlo do prometne nezgode teretnog i osobnog vozila sa pojavom požara podvozja teretnog vozila, vozila se nalaze u voznom prometnom traku.
 
Ciljevi vježbe, temeljem pretpostavljene stvarno moguće incidentne situacije u tunelu bio je provjeriti ispravnost sustava za otkrivanje i dojavu incidentnih situacija u tunelu (vatrodojava, video detekcija, IPR tipkala) kao i ostalih sustava sigurnosti ugrađenih u tunele (vatrodojava, rasvjeta, ventilacija), što se provodi po Programu funkcionalnih proba sustava sigurnosti tunela Sopač. I naravno, provjeriti osposobljenost i spremnost svih službi nadležnih tehničkih jedinica za održavanje kao i nadležnih žurnih službi za postupanje kod dojava u kriznim situacijama.
 
Vježba je održana prema planu, dionica autoceste je bila zatvorena tijekom vježbe, a sve žurne službe su odradile očekivanu zadaću bez izvanrednih situacija. Vježba je dobrodošla i u kontekstu priprema za turističku sezonu, gdje je već primjetan priliv gostiju, a navedena prometnica će sigurno biti znatno opterećena.