Sveobuhvatna vježba u tunelu Burlica

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/VJEŽBE/Vježba u tunelu Burlica.png
Temeljem Pravilnika o zaštiti od požara Hrvatskih autocesta d.o.o. te Pravilnika o minimalnim sigurnosnim zahtjevima za tunele utvrđena je obveza Vatrogasne postrojbe HAC d.o.o. organiziranja redovitih zajedničkih vježbi za osoblje tunela i hitne službe, koje mogu biti djelomične (interne, samo za osoblje tunela) i sveobuhvatne (pokazne, u koje su uključuju žurne službe i drugi čimbenici izvan sustava tunela).

U tunelu Burlica, na dionici autoceste A7 Sv. Kuzam – Križišće je jučer, 9. lipnja od 23:30 do 01:00 sat održana sveobuhvatna vježba. U vježbi su osim Centra za upravljanje prometom Čavle sudjelovale i nadležne žurne službe (Županijski centar 112 Rijeka, dežurna ekipa Hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Primorsko - goranske županije, dežurna ekipa prometne policije Policijske uprave primorsko - goranske), HAK, izvršavajući svoje redovite zadaće po dojavi incidentne situacije, kao i Hrvatske ceste, Tehnička ispostava Rijeka te Županijska uprava za ceste Rijeka.

Vježba je u južnoj cijevi tunela Burlica (smjer Most Krk) pretpostavila sudar osobnog vozila s teretnim vozilom, pri čemu su dvije osobe ozlijeđene u osobnom automobilu, nakon čega dolazi do požara na podvozju osobnog vozila.

Ciljevi vježbe, temeljem pretpostavljene stvarno moguće incidentne situacije u tunelu, bili su provjeriti ispravnost sustava za otkrivanje i dojavu incidentnih situacija u tunelu (vatrodojava, video detekcija, IPR tipkala), kao i ostalih sustava sigurnosti ugrađenih u tunele (rasvjeta, ventilacija), što se provodi po Programu funkcionalnih proba sustava sigurnosti tunela Burlica. I naravno, provjeriti osposobljenost i spremnost svih službi nadležnih tehničkih jedinica za održavanje, kao i nadležnih žurnih službi za postupanje kod dojava u kriznim situacijama.

Vježba je održana prema planu, dionica autoceste je bila zatvorena tijekom vježbe, a sve žurne službe su odradile očekivanu zadaću bez izvanrednih situacija. Vježba je dobrodošla i u kontekstu priprema za predstojeću turističku sezonu, gdje očekujemo veći priliv gostiju, a navedena prometnica će sigurno biti znatno opterećena.