Požar krupnog otpada u Puli

1. rujna 2019. došlo je do požara krutog otpada u dvorištu tvrtke Metis d.d. na lokaciji Valica u Puli

Foto: MUP

1. rujna 2019. u 00:54 sati Županijski centar 112 Pazin zaprimio je dojavu  o požaru krutog otpada u dvorištu tvrtke Metis d.d., specijalizirane za zbrinjavanje i obradu sekundarnih sirovina na lokaciji Valica u Puli. Županijski centar 112 Pazin o događaju je izvijestio Javnu vatrogasnu postrojbu Pula (VOC Pula) i Operativno komunikacijski centar Policijske uprave istarske. Na požarište su odmah izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Pula s 8 vozila i 14 vatrogasaca te Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula s jednim vozilom i 2 vatrogasca te djelatnici Policijske postaje Pula radi osiguranja mjesta požarišta.

U ranim jutarnjom satima zaprimljeno je više dojava građana o pojavi dima i smrada na širem području Valice i Šijane u Puli te je Županijski centar 112 Pazin o događaji obavijestio inspektoricu zaštite okoliša, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Pula te Stožer civilne zaštite Grada Pule. Inspektorica zaštite okoliša naložila je monitoring kakvoće zraka na širem području oko požarišta.

Stožer civilne zaštite Grada Pule je uputio priopćenje u kojem upozorava i moli građane, a posebno kronične bolesnike i astmatičare, da ne izlaze iz svojih kuća ako to nije nužno potrebno, zatvore prozore i izbjegavaju udisanje dima. Upozorenje se naročito odnosi na stanovnike šireg područja Šijane u Puli.

Premda su vatrogasci požar vrlo brzo stavili pod nadzor i onemogućili njegovo širenje, gašenje požara je prilično sporo zbog specifičnosti gorive tvari. Radi se naime o 500 m3 glomaznog otpada (gume, madraci, tkanina, drvo i slično), materijalu koji gori tinjajućim plamenom pa ga je za gašenje potrebno okretati radnim strojevima te kontinuirano gasiti polijevanjem po slojevima. Prema izvještaju Javne vatrogasne postrojbe Pula, u ranim jutarnjim satima 2. rujna 2019. vrši se dogašivanje požarišta s 2 vozila i 5 vatrogasaca te se uskoro očekuje njegovo potpuno gašenje.