Područni ured civilne zaštite Rijeka sudjelovao u akciji "Čisto more i obala 2021."

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/face čišćenje1.jpg

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava svake godine 5. lipnja, Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji, sukladno Planu rada za 2021. godinu organizirao je akciju čišćenja mora, obale i podmorja pod nazivom "Čisto more i obala 2021.".

Akcija je uspješno održala 11. lipnja 2021. na području općine Omišalj. Čistilo se područje sjeverozapadne i jugozapadne strane otoka Sv. Marko i uvale Voz na otoku Krku koje su izabrane za čišćenje zbog teškog ili nedostupnog prilaza s kopna.

Područje obuhvata akcijeSudionici akcije pozdravila je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić koja je pritom naglasila važnost koju ekološke akcije imaju za Primorsko-goransku županiju, jer su čisto more i obala prvi preduvjet za uspjeh turističke sezone. U akciji su sudjelovali članovi Županijskog operativnog centra među kojima je i pročelnik Područnog ured civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera, djelatnici pomorske policije i Lučke kapetanije sa svojim brodovima, učenici Pomorske škole Bakar s profesorima, ronioci više udruga te tvrtke koje se bave zaštitom mora.

Ukupno je sudjelovalo 65 sudionika koji su po lijepom i mirnom vremenu prikupili više vreća smeća i raznog otpada iz podmorja i obale. Svojim angažmanom doprinijeli su uređenju morskog okoliša, što je posebice značajno uoči turističke sezone.

Osim dobrih rezultata svi sudionici su kroz akciju dobili nove spoznaje o potrebi brižnog odnosa i očuvanja okoliša.