Održana opća vježba sigurnosne zaštite u luci Koromačno

Holcim (Hrvatska) je 30. ožujka 2021održala opću vježbu sigurnosne zaštite kako bi se provjerile procedure i postupci iz Plana sigurnosne zaštite luke posebne namjene - industrijske luke Koromačno.

Cilj vježbe je bila provjera učinkovite primjene plana i sposobnosti, uvježbanosti i sigurnosne osviještenosti osoblja kojom su obuhvaćene mjere utvrđene spomenutim planom uz sudjelovanje službi koje brinu o sigurnosnoj zaštiti luke.  Vježbom se željelo utvrditi da li postoje nedostaci u sigurnosnoj zaštiti, poboljšati i uvježbati individualne sposobnosti osoblja sigurnosti te pojednostaviti komunikaciju i organizaciju, a njihove zadaće i odgovornosti učiniti jasnijim i preciznijim.
 
Po scenariju vježbe pretpostavka je da se desilo namjerno zapaljenje silosa od strane vozača te da prijeti opasnost zapaljenja broda, skladišnih prostora i raznih kamiona s mogućnošću nastanka raznih izvanrednih situacija kao što je zagađenje mora. Isto tako, scenarij je predvidio i provođenje evakuacije djelatnika Holcima uz oglašavanje sirene za uzbunjivanje. Provjerava se uvježbanost Holcimovih djelatnika, reagiranje u izvanrednim okolnostima te usklađenost s hitnim službama.
 
Sudionici vježbe bili su Ravnateljstvo civilne zaštite - voditeljica Službe civilne zaštite Pazin i operateri Županijskog centra 112 Pazin, Policijska uprava istarska, Lučka kapetanija Pula, brod Lika, Javna vatrogasna postrojba Labin, DVD Raša, Gard sigurnost d.o.o., prijevoznici (vozači) te zaposlenici Holcima.  
 
Nakon završetka vježbe provedena je analiza vježbe. 
 
Zaključeno je kako su sve radnje i procedure u vježbi ispravno odrađene, a sudionici i službe pokazali odličnu koordinaciju i uvježbanost. 

Holcim Hrvatska je dio LafargeHolcim Grupe, koja je u srpnju 2015. godine nastala spajanjem dvaju vodećih poduzeća u području građevinskog materijala: Lafarge i Holcim. Zapošljava 70.000 radnika u više od 70 zemalja diljem svijeta.  U Hrvatskoj ima jednu tvornicu cementa, dva terminala za cement, tri tvornice betona i četiri kamenoloma agregata.  Holcim (Hrvatska) d.o.o. koja ima sjedište u Koromačnu i smještena je na istočnoj obali istarskog poluotoka, bavi se proizvodnjom cementa, betona i mineralnih agregata -proizvoda vrhunske kvalitete proizvedenih prema najvišim svjetskim standardima.