​Održana akcija „Čisto more i obala 2023."

Na području općine Omišalj uspješno održana akcija čišćenja mora, obale i podmorja

Foto: MUP

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava svake godine 5. lipnja, Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji, sukladno Planu rada za 2023. godinu, organizirao je akciju čišćenja mora, obale i podmorja pod nazivom "Čisto more i obala 2023."

Akcija je uspješno održana danas, 7. lipnja 2023. na području općine Omišalj. Čistilo se područje sjeverozapadne i jugozapadne strane otoka Sv. Marko i uvale Voz na otoku Krku, koje je izabrano za čišćenje zbog teškog ili nedostupnog prilaza s kopna.

U akciji su sudjelovali članovi Županijskog operativnog centra, među kojima je i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, djelatnici pomorske policije i Lučke kapetanije sa svojim brodovima, učenici Pomorske škole Bakar s profesorima, ronioci više udruga te tvrtke koje se bave zaštitom mora. Pridružilo im se i 17 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka s 3 brodice te roniocima i logističkom potporom.
 
U akciji "Čisto more i obala 2023." ukupno je sudjelovalo 70-tak sudionika koji su po lijepom i mirnom vremenu prikupili više vreća otpada iz podmorja i s obale. Svojim angažmanom doprinijeli su uređenju morskog okoliša, što je posebice značajno uoči turističke sezone.

Osim dobrih rezultata, svi sudionici su kroz akciju dobili nove spoznaje o potrebi brižnog odnosa i očuvanja okoliša.