Održan trening i osposobljavanje za spašavanje iz ruševina

Foto: MUP

Proteklog je vikenda trening i osposobljavanje za spašavanje iz ruševina prošao zajednički slovensko-hrvatski tim zaštite i spašavanja, odnosno tim susjednih gradova Črnomlja i Duge Rese. Projekt „Hitro“ provodi se u okviru prioritetne osi „Zdrava, sigurna i pristupačna područja“ programa prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., a financiran je iz fonda za regionalni razvoj. Da pružanje pomoći ne poznaje granice pokazali su polaznici osposobljavanja koji su udružili snage, iskustvo i znanje te pokazali da uspostavljanje partnerstva jača sigurnost stanovništva pograničnog područja.    
  
Zajednički tim je već osposobljen za pružanje prve pomoći, a slijedi osposobljavanje za situacije poplava te edukacija građana za izvanredne situacije i odgovorno ponašanje prema okolišu. U osposobljavanju za spašavanje iz ruševina članovi zajedničkog tima upoznati su s osnovnim pojmovima vezanim uz potrese i opasnosti prilikom rada na ruševinama. Izvoditelj osposobljavanja je Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, instruktori: Sanjin Blažević, Kristijan Brmalj, Zoran Rački, Denis Mičević, Siniša Kauzlarić dok su pomoćnici instruktora bili: Ivica Čujko, Ivan Brozović, Dinko Omrčen i Ivan Čačković.

Obrađene su teme: opasnosti u ruševinama, metode spašavanja u ruševinama i vrste ruševina, izrada sidrišta, karakteristike konstrukcija, probijanje konstrukcija, pomicanje teških tereta, podupiranje konstrukcija te pretraživanje ruševina i označavanje terena. Nezaobilazan dio treninga je i pretraživanje ruševina s psima te prezentacija rada K-9 tima te organizacija i planiranje USAR timova. Voditelj K-9 tima DVD-a Karlovac Nikola Bakale i njegova hrvatska ovčarka Didi te Ivan Pokupčić s američkim stafordom Dragonom dali su članovima tima prikaz kako se ponašati i surađivati sa vatrogasnim psima za potrage.