Obilježen Dan broja 112 u OŠ „Ivana Batelića Raša"

Povodom Dana broja 112 u Osnovnoj školi „Ivana Batelića Raša“ održana "Dječja olimpijada znanja"
 

Foto: MUP

ŽC 112 Pazin kao operativno - komunikacijska dežurna služba tijekom 24 sata na dan 365 dana u godini osigurava komunikacijsku koordinaciju rada svih sudionika sustava civilne zaštite na području Istarske županije; hitnim i spasilačkim službama, upravnim tijelima jedinicama lokalne i područne samouprave, uredima državne uprave u županiji te ostalim pravnim osobama koji se civilnom zaštitom bave u svojoj redovnoj djelatnosti. Centar provodi i prijem informacija o događajima i zahtjevima za pomoć, prosljeđuje ih nadležnim žurnim službama, prati njihovo međusobno djelovanje i pruža im potrebitu pomoć. Važna funkcija Županijskog centra 112 Pazin je i osiguravanje djelovanja jedinstvenog sustava za javno uzbunjivanje. Tako na području Istarske županije imamo 37 uvezanih sirena i 11 sirena u pravnim osobama koje se redovito mjesečno ispituju svake prve subote.
 
ŽC 112 Pazin je u posljednjih 15 godina zaprimio preko 1,2 milijuna poziva. Tijekom 2019. godine na broj 112 zaprimljeno je 60.564 poziva. S obzirom da je Istra izrazito turistička regija, u ljetnim je mjesecima povećan broj poziva na 112 za više od 100 % u odnosu na zimske mjesece, a zabilježili smo 1.252 poziva na stranom jeziku. Ukupno je u 2019.godine obrađeno 21.059 događaja, od toga je 2.369 bilo složenih, 7.636 sigurnosnih, 1.009 vatrogasnih te 10.045 medicinskih događaja.
 
11. veljače obilježili smo Dan broja 112 na radno - edukativan način u Osnovnoj školi „Ivana Batelića Raša“, pod nazivom „Dječja olimpijada znanja“, gdje su učenici aktivno sudjelovati i usvajali nova znanja i vještine sudjelovanjem u radionicama, prezentacijama rada službi, kvizu znanja i dr. Na samom početku izvedena je pjesmica pod nazivom „112“ te je svojim nastupom skladateljica Morin Hukić razveselila sve nazočne. Edukacije su održali predstavnici MUP-a, Policijske uprave istarske - Odjela preventive, Gradskog društva Crvenog križa Labin, Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Pula te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Raša. Navedene službe su  na svojim radnim točkama prezentirale dio poslova kojima se bave. Učenici su bili podijeljeni u 5 grupa na 5 radnih točaka te su na svakoj radnoj točki usvajali nova znanja i vještine o tome kako zaštititi sebe i pružiti drugima pomoć u slučaju nastanka neke nesreće.

Služba civilne zaštite Pazin održala je predavanje prema nacionalnom programu edukacije djece u području civilne zaštite, prikazala komplet za slučaj nesreće, a učenici su bili u prilici i sami pozvati broj 112. Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Labin učenike su upoznali s načinom pružanja prve pomoći, odnosno s postupkom oživljavanja unesrećene osobe. Predstavnici MUP-a, Odjela preventive, upoznali su učenike s pijanim naočalama, policijskim presretačem i kombijem. Prikazana je i prezentacija vezana uz zlouporabu alkohola i droge. Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Pula prikazali su razne tehnike spašavanja, a vatrogasci iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Raša korištenje opreme i sredstava za gašenje požara.
 
Bilo je to svakako ugodno i zanimljivo obilježavanje „Dana broja 112“.