Obilježavanje Dana civilne zaštite u Primorsko-goranskoj županiji

Foto: MUP

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava 1. ožujka, župan Zlatko Komadina u sjedištu Primorsko-goranske županije organizirao je 28. veljače 2023. prijem za predstavnike operativnih snaga civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Prijemu je prisustvovao i dio tima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite - 25 pripadnika s područja Primorsko-goranske županije, koji su sudjelovali u traganju i spašavanju stradalih u razornom potresu u Turskoj te potražni psi Thomas i Ru. Čestitavši sudionicima njihov dan, župan Komadina zahvalio je svim službama na dobroj suradnji.
 
Nakon prijema, održana je sjednica Stožera Primorsko-goranske županije na kojoj su iznesena izvješća o stanju sustava civilne zaštite na području županije u 2022. godini.
 
Osim ove aktivnosti, povodom Dana civilne zaštite u prostorijama Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, Policijske uprave primorsko-goranske, održan je 3. ožujka 2023. Okrugli stol na temu „Klizišta u Primorsko-goranskoj županiji - postojeće stanje i prilagodba klimatskim promjenama“.
 
Uvodno predavanje održala je doc.dr.sc. Petra Jagodnik s Građevinskog fakulteta u Rijeci. Prezentiran je kratki pregled opće teorije o klizištima te kako je staviti u kontekst postojećih i mogućih pojava klizišta u Primorsko-goranskoj županiji, kao i pregled karata klizišta izrađenih u okviru projekta PRI-MJER za područje Županije, odnosno pojedine jedinice lokalne samouprave, s kratkim preporukama za njihovu primjenu i značaj za civilnu zaštitu. Sudionici su informirani o bitnim elementima prepoznavanja i praćenja klizišta na terenu te su im date preporuke o postupanju u slučaju pojava klizišta. S obzirom na rezultate istraživanja klizišta koji su do sada provedeni istaknuti su dijelovi Županije (općine/gradovi) koji bi trebali u svojim dokumentima prostornog planiranja, a po potrebi i procjenama rizika analizirati ugroze od klizišta.

Uz djelatnike Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, sudionici okruglog stola bili su članovi stožera civilne zaštite, djelatnici komunalnih tvrtki te urbanističkog odjela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Nakon rasprave doneseni su zaključci o primjeni rezultata istraživanja s ciljem smanjenja i preveniranja rizika od klizišta u Primorsko-goranskoj županiji.