Edukacija o rodno uvjetovanom nasilju

U organizaciji Predstavništva UNHCR-a u Republici Hrvatskoj u Policijskom domu u Rijeci, 20. i 21. rujna 2022. održana je edukacija djelatnika Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, o rodno uvjetovanom nasilju, zaštiti od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, zaštiti od trgovine ljudima te komunikaciji sa zajednicama, u kontekstu dolaska raseljenih osoba iz Ukrajine

Foto: MUP
 
Obuka je namijenjena djelatnicima Županijskih centara 112 Rijeka, Pazin, Karlovac i Gospić - operaterima telefonskih linija 114 i 112 koji pružaju informacije raseljenim osobama iz Ukrajine te zaprimaju pozive za sve hitne situacije.
 
Cilj ove edukacije bio je pridonijeti jačanju kapaciteta za bolje prepoznavanje, sprječavanje i reagiranje na slučajeve rodnog nasilja i trgovine ljudima, informiranje o zaštiti od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, kao i upućivanje osoba koje su preživjele nasilje ili ugroženih osoba te pružanje točnih i jasnih informacija o njihovim pravima i dostupnim uslugama.
 
Nakon edukacije sudionici će moći razumjeti kako učinkovito komunicirati s ljudima različitih kultura koji su tek pristigli sa složenim potrebama, upoznati se s važnosti zaštite privatnosti i povjerljivosti, steći kapacitet za identificiranje čimbenika ranjivosti te razumjeti i primijeniti odgovarajuće mehanizme upućivanja.