Učenicima osnovnih škola i polaznicima dječjih vrtića u Belom Manastiru i Valpovu održano je edukativno predavanje u području zaštite i spašavanja

Cilj ovih predavanja je upoznati djecu sa značenjem broja 112 i poticati njihov interes za spoznaju i prepoznavanje opasnosti te razvijati svijest o reagiranju u opasnim situacijama.

Foto: MUP

Od 22. do 24. svibnja djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite – Područnog ureda civilne zaštite Osijek, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske, Hrvatske gorske službe spašavanja i Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, u Belom Manastiru su polaznicima Dječjeg vrtića Cvrčak i učenicima Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman održali edukativo predavanje na temu „Nacionalni program edukacije djece u području zaštite i spašavanja“. Predavanje je održano i u Valpovu i to polaznicima Dječjeg vrtića Bambi i učenicima Osnovne škole Matije Petra Katančića. 
Cilj ovih predavanja je upoznati djecu sa značenjem broja 112 i poticati njihov interes za spoznaju i prepoznavanje opasnosti te razvijati svijest o reagiranju u opasnim situacijama. Kroz predavanje djeci su prikazane razne prirodne i druge nesreće (poput poplave, požara i potresa), kao i njihove posljedice, a prikazana im je i uloga žurnih službi u spašavanju osoba i imovine te kako se ponašati u takvim događajima.
Djeca i učenici upoznati su na koje načine i kako da otklone mogućnost izazivanja požara i drugih neželjenih situacija, kao i kako reagirati u opasni situacijama u kojima se mogu zateći. Djeci je  posebno pozornost skrenuta na dio prezentacije koja se odnosila na opasnosti od mina i minsko eksplozivnih sredstava, budući da je Osječko-baranjska županija jedna od osam županija gdje se nalaze minsko sumnjiva područja na području Republike Hrvatske.
Predavanjem u sklopu projekta „Manje oružja, manje tragedije“, kroz razgovor, policijska službenica upoznala je djecu s opasnostima koja prijete od zaostalih minsko - eksplozivnih sredstava te o uporabi pirotehničkih sredstava. Djeci i učenicima skrenuta je i pozornost da sve što je sumnjivo može biti i opasno te da pronađene sumnjive predmete odmah prijave odraslima, odnosno, policiji. Posebna pozornost posvećena je pirotehničkim sredstvima, kao i opasnostima koje prijete uslijed nestručnog rukovanja takvim sredstvima.
Po završetku predavanja djeci i učenicima podijeljene su i edukativne bojanke sa slikovitim prikazom ponašanja u određenim situacijama.