U Osijeku održana edukacija o sustavu civilne zaštite za djecu iz Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije

Foto: MUP

Područni ured civilne zaštite Osijek uključen je u provedbu edukacije djece kroz  projekt „Udruge Gluhih – centri znanja i diseminacije pravovremenih i razumljivih informacija“, koji provodi Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe, u sklopu Međunarodnog tjedna Gluhih,  povodom čega je jučer, 20. rujna 2022. godine u prostorima Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije održana edukacija djece i roditelja o prirodnim i antropogenim katastrofama, postupanjima u izvanrednim situacijama, te o jedinstvenom europskom broju 112 za žurne službe.
 
Sudionici su upoznati s djelovanjem sustava civilne zaštite, smanjenjem rizika od katastrofa uključujući i postupanje u izvanrednim situacijama, a s naglaskom na zaštitu osoba sa slušnim poteškoćama. Bitno je istaknuti kako broj 112 od 2016. godine osigurava zaprimanje dojava putem SMS poruka, pa tako osobe koje ne mogu govornim pozivom uspostaviti komunikaciju s operaterom, mogu zatražiti pomoć putem SMS poruke.

Također, nazočnima su podijeljene brošure Ravnateljstva civilne zaštite s uputama za postupanje u izvanrednim događajima, a koje će se u okviru projekta prevesti na znakovni jezik.
 
Nakon prezentacije, održana je radionica za djecu s bojankama i enigmatikama, uz koje su se djeca o ovoj temi dodatno educirala.