U Osijeku obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Nizom prigodnih aktivnosti Područni ured civilne zaštite Osijek od 11. do 17. listopada obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Foto: MUP

Dio programa namijenjen je djeci školske i predškolske dobi pa su u osnovnim školama "Ivana Brnjika Slovaka" u Jelisavcu i "Hinka Juhna" u Budimcima održane edukacije djece na temu smanjenja rizika od katastrofa uz društvenu igru „Zemlja rizika“.

Mališanima područnih dječjih vrtića Jelisavac i Podgorač Dječjeg vrtića „Zvončić“ iz Našica održana je edukacija iz Nacionalnog programa edukacije djece o zaštiti i spašavanju, kroz koju su djeci na zanimljiv način pojašnjeni osnovni pojmovi o rizicima te im je objašnjeno kako mogu postupati u slučaju požara, potresa, poplava i drugih velikih nesreća te dati svoj doprinos u očuvanju prirode i okoliša.

U organizaciji osnovnoškolskih ustanova i Područnog ureda civilne zaštite Osijek, na sam Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa 13. listopada, u dvije osječke osnovne škole - OŠ Retfala i OŠ Ivana Filipovića održane su cjelodnevne radionice “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa”. Učenicima su prezentirani oprema i vozila civilne zaštite, a radionice su održane uz korištenje edukacijskih modela simulacije katastrofe, kako bi učenici na inovativan način stekli znanje o utjecaju prirodnih prijetnji. Ovo je ujedno bila prigoda za organizirani posjet radionicama i učenicima iz drugih osječkih škola - radionicu u OŠ Ivana Filipovića posjetili su učenici Osnovne škole Franje Krežme, a na radionicu u OŠ Retfala kao gosti došli su učenici iz Osnovne škole Vladimira Becića.
 
Radionice uz društvenu igru „Zemlja rizika“ i prezentacije opreme i vozila civilne zaštite nastavit će se i tijekom 14. listopada na izložbenom prostoru Područnog ureda civilne zaštite Osijek u okviru Osječkog jesenskog sajma. Radionice će se održati u suradnji s osnovnoškolskim ustanovama i udrugama izviđača, a na njima sudjeluju učenici osnovnih škola “Vladimira Becića” i “Retfala”.
 
Višednevno obilježavanje Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u Osijeku završava u ponedjeljak 17. listopada u Kulturnom centru Osijek otvorenjem izložbe fotografija Područnog ureda civilne zaštite Osijek na temu smanjenja rizika od katastrofa te uvodnom konferencijom projekta Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije pod nazivom „POMOZI - Podrška i oblikovanje modaliteta odgovora na zajedničke izazove“.