Radionica povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa

FOTO: MUP

Područni ured civilne zaštite Osijek održao je radionice povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u sljedećim osnovnim školama:
OŠ Višnjevac, Crni put 41, 31 220 Višnjevac;
Katolička OŠ, Trg Ljudevita Patačića 3, 33 000 Virovitica;
OŠ Vladimir Nazor, Franje Marinića 9, 35 000 Slavonski Brod;
OŠ Josipa Matoša, Petra Preradovića 40, 34 000 Vukovar;
OŠ Vilima Korajca, Školska 12, 34 334 Kaptol; 
OŠ Zdenka Turkovića, Republike Hrvatske 26, 34 340 Kutjevo;
OŠ Vladimira Nazora, Mlinska 3, Trenkovo, 34 330 Velika;
 
Generalna skupština Ujedinjenih Naroda odabrala je 13. listopada za obilježavanje Međunarodnog dana za smanjenje rizika od katastrofa (International Day for Disaster Reduction – IDDR), čija je svrha promicanje potrebe smanjenja rizika od katastrofa, uključujući i prevenciju, ublažavanje i pripremu na svim razinama i uz aktivno sudjelovanje od osobne do nacionalne razine.
Tim povodom, u Osnovnoj školi „Višnjevac“ u Višnjevcu,  održane su radionice s učenicima 4. i 6. razreda na kojima su se djeca upoznala s  društveno-edukativnom igrom „Zemlja rizika“.
Predstavnici Područnog ureda Osijek su društvenu igru prezentirali kroz radionice gdje su učenici ponovili stečena znanja s kojima su se i ranije susretali u okviru pojmova prirodnih katastrofa i rizika za ljude, prvenstveno putem medija i njihovih objava vezanim za sve učestalije klimatske promjene, koje su u neposrednoj vezi zbog čovjekovog utjecaja na okoliš. Cilj radionice je bio potaknuti učenike kako bi mogli svojim svakodnevnim aktivnostima sudjelovati u smanjenju rizika od katastrofa već danas.
 
Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa Služba civilne zaštite Virovitica organizirala je radionicu i edukaciju djece 14. listopada 2019. godine u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici. U edukaciji su uz djelatnike Službe civilne zaštite Virovitica sudjelovali: Javna vatrogasna postrojba Virovitica, Zavod za hitnu medicinu Virovitica i Stanica gorske službe spašavanja Orahovica. Na radionici je djeci predstavljena edukativna igra „Zemlja rizika“ te im je ukazano na potrebu smanjenja rizika od katastrofa kroz igru prilagođenu njihovom uzrastu.