Provedene edukacije djece u području zaštite i spašavanja tijekom veljače

Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Službe civilne zaštite Vukovar su proveli edukacije u osnovnim školama i dječjim vrtićima, od 12. veljače do 16. veljače, kroz "Nacionalni program edukacije djece u području zaštite i spašavanja"  te opasnosti od mina  

Foto: MUP

Cilj edukacija bio je djeci odmalena ukazati na neželjene posljedice rizičnih ponašanja te kako se pravilno ponašati i postupati ako se nađu na područjima zahvaćenim nesrećom ili katastrofom.

Područni ured civilne zaštite Osijek proveo je edukacije djece u osnovnoj školi „Vijenac“ za 73 učenika i dječjem vrtiću „ Stribor“ u Osijeku za 43 djece starije vrtićke skupine. Edukacija se provela u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Osječko-baranjske županije i DVD-om Osijek Donji grad.

Služba civilne zaštite Vukovar, u suradnji s HGSS Stanicom Vinkovci i Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci i Županja, provela je edukacije djece u osnovnim školama Slakovci i Gradište. Edukacijom je bio obuhvaćen ukupno 41 učenik. Nakon edukacije učenicima drugih razreda je uručena edukativno zabavna igra „Zemlja rizika“ putem koje djeca na zanimljiv način uče što mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda. Uz sve korisne informacije, djeci je podijeljen i prigodni promotivno-edukativni materijal.

Kroz prezentacije i animirane sadržaje djeca su upoznata s važnošću jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 te načinima sigurnog ponašanja u izvanrednim događajima poput poplave, požara i potresa, kao i njihovim posljedicama. Prikazana im je uloga žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite u spašavanju osoba i imovine te kako se ponašati u takvim događajima.