​Provedena vježba „Duga brazda 2020“

U skladu s godišnjim Planom vježbi, 29. veljače 2020. provedena je terenska vježba „Duga brazda 2020". Navedenu vježbu, uz stručnu pomoć Službe civilne zaštite Vukovar, organizirala je i provela Općina Markušica

Tema vježbe bila je potraga, pronalazak i spašavanje ozlijeđene osobe izvan urbanog područja. Vježba je organizirana s ciljem kako bi se provjerila opremljenost, osposobljenost operativnog djelovanja te uvezanost sudionika sustava civilne zaštite lokalne i područne razine.
 
Vježba je započela pozivom ozlijeđene osobe iz šume „Vasica“  prema ŽC 112. Navedeni centar je po obradi poziva obavijestio nadležne službe te načelnika općine Markušica. Načelnik općine je u dogovoru sa Službom civilne zaštite Vukovar aktivirao Dobrovoljno vatrogasno društvo Ostrovo,  lovačka društva s područja općine te dio djelatnika Komunalnog društva Markušica. Služba civilne zaštite Vukovar aktivirala je Hrvatsku gorsku službu spašavanja - stanicu Vinkovci. Načelnik stožera civilne zaštite Općine Markušica odredio je koordinatora na lokaciji (član HGSS-Stanice Vinkovci) te mu uručio pisanu odluku.
 
Izvršeno je lociranje broja pozivatelja iz šume „Vasica“. Temeljem dobivenih podataka koordinator na lokaciji (HGSS) te voditelji potražnih timova  pripremili su i organizirali potražnu akciju. U skladu s elaboratom vježbe ustrojena su dva potražna tima s ukupno 22 člana (11+11), zatim upravljačka skupina (6) te tim za osiguranje lokacije (2). Izgubljena i ozlijeđena osoba pronađena je u šumi, na propisan način pružena joj je prva pomoć (zaustavljeno krvarenje i izvršena imobilizacija lijeve potkoljenice) te je transportirana do lokacije zapovjednog vozila.

Operativni dio vježbe trajao je od 9,00 do 11,00 sati. Po završetku operativnog dijela provedena je inicijalna analiza vježbe u lovačkom domu LD Lovac iz Markušice.
 
 
U vježbi su sudjelovali:
 
a) Općina  Markušica
b) MUP RH – Ravnateljstvo civilne zaštite – Područni ured civilne zaštite Osijek - Služba civilne zaštite Vukovar
c) PU Vukovarsko - srijemska – Policijska postaja Vinkovci s Ispostavom Markušica
d) Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Vinkovci
e) Dobrovoljno vatrogasno društvo Ostrovo
f) Lovačko društvo Lovac
g) Lovačko društvo Jelen
h) Komunalno društvo Markušica