Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj posjetili raseljene osobe iz Ukrajine u Osijeku

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj su u srijedu, 9. studenog s predstavnicima Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Osječko-baranjske županije i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, posjetili Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine u Osijeku.

Foto: MUP

Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine je otvoren u sklopu Akcijskog plana Osječko-baranjske županije "Slavonsko srce za obitelji Ukrajine ", radi bolje integracije i socijalizacije raseljenih osoba iz Ukrajine.

Također, u sklopu posjeta je održan i sastanak na temu boravka, života i potreba raseljenih osoba iz Ukrajine koji borave u Osijeku i na području pet slavonskih županija.

U Dnevnom centru, koji vodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu na adresi Ivana Gundulića 5, raseljenim osobama omogućava se učenje hrvatskog jezika, pružanje individualne i grupne psihosocijalne pomoći, rad s osnovnoškolskom djecom, a koristi se i kao prostor za druženje te održavanje različitih radionica.

Ravnateljstvo civilne zaštite koordinira aktivnostima prihvata i zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine na nacionalnoj razini te putem područnih ureda civilne zaštite pruža podršku regionalnoj i lokalnoj razini u cilju kvalitetne pripreme, prihvata i zbrinjavanja. U provođenje prihvata i smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine, kao i ostalih aktivnosti koje se na području županije provode s ciljem integracije, uključen je i Područni ured civilne zaštite Osijek.