Predstavnica UNHCR-a Hrvatska posjetila Prihvatni centar za raseljene osobe iz Ukrajine - Jug2 Osijek

Prihvatni centar za raseljene osobe iz Ukrajine - Jug2 Osijek ovaj tjedan, 3. i 4. travnja, posjetila je predstavnica UNHCR-a Hrvatska gospođa Anna Rich sa suradnicama, kako bi se neposredno informirala o životu osoba iz Ukrajine pod privremenom zaštitom smještenim na području Osječko-baranjske županije

Foto: MUP

U sklopu posjete gospođa Rich nazočila je radnom sastanku stalne koordinacije Prihvatnog centra Jug2 Osijek na kojem su sudjelovali i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Policijske uprave Osječko-baranjske, Grada Osijeka, Stožera civilne zaštite grada Belišća, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Osijek,  Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Osijek te Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Ravnateljstvo civilne zaštite koordinira aktivnostima prihvata i zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine na nacionalnoj razini te putem područnih ureda civilne zaštite pruža podršku regionalnoj i lokalnoj razini u cilju kvalitetne pripreme, prihvata i zbrinjavanja. U provođenje prihvata i smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine, kao i ostalih aktivnosti koje se na području županije provode s ciljem integracije, uključen je i Područni ured civilne zaštite Osijek. Tako je u sklopu sastanka, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek predstavio rad svih dionika sustava civilne zaštite na prihvatu, smještaju i osiguranju potrebitih uvjeta za osobe koje su pristigle s ratom ugroženog područja Ukrajine od  26. veljače 2022. godine pa do danas.
Tom prilikom je rekao kako je Ravnateljstvo civilne zaštite uspostavilo Prihvatni centar za raseljene osobe iz Ukrajine Jug2 Osijek 26. veljače 2022. godine, a vode ga djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek. U sklopu Prihvatnog centra, Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek organizirali su Službu traženja kao i prehranu za raseljene osobe koje u njemu borave. Aktivnosti integracije raseljenih osoba iz Ukrajine u redovan život vrlo aktivno podupiru Osječko-baranjska županija i grad Osijek sa stožerima civilne zaštite. Izrađen je Akcijski plan Osječko-baranjske županije „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“, u sklopu kojeg su otvoreni Info centar i Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine u Osijeku. U provedbu Akcijskog plana uključene su sve službe, organizacije i udruge koje mogu doprinijeti ostvarenju njegovog cilja.

Također, za sve osobe izbjegle u dosadašnjem razdoblju zbog rata iz Ukrajine, kroz provedbu Akcijskog plana osigurana je provedba Odluke Vlade RH o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine kao i dodatna prava i benefiti. Odlukom se raseljenim osobama osigurava pristup svim pravima koja proizlaze iz tog statusa: pravo na boravak, pravo na iskaznicu, pravo na osnovna sredstva za život i smještaj, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na obrazovanje, pravo na pravno savjetovanje, na informacije o pravima i obvezama, pravo na rad, spajanje obitelji i slobodu vjeroispovijesti. Povećanim angažmanom svih dionika sustava civilne zaštite, suradnjom organizacija i udruga osigurani su i dodatni sadržaji za raseljene osobe iz Ukrajine kao što su pravo na besplatan prijevoz (gradski i međumjesni), besplatno korištenje gradskih bazena Osijek, ulaznice za ZOO vrt Osijek, radionice Centra za tehničku kulturu, ulaznice za kazališne predstave, kao i brojne druge pogodnosti.

Nakon prezentacije rada, gospođa Rich izrazila je veliku zahvalnost na angažmanu i ostvarenim rezultatima oko prihvata, smještaja i integracije raseljenih osoba iz Ukrajine. Kazala je kako organizacija  rada Prihvatnog centra Jug 2 Osijek, izrada Akcijskog plana kao i sudjelovanje velikog broja institucija u integraciji i ostvarivanju prava raseljenih osoba iz Ukrajine govori o uspješno pruženoj pomoći  osobama pod privremenom zaštitom te je izrazila svoju želju da organizaciju i rad Prihvatnog centra Jug2 u Osijeku prezentira kao primjer dobre prakse svojim kolegama u Ženevi.

Nakon sastanka u Prihvatnom centru Jug2 Osijek, organiziran je obilazak kolektivnog smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine u hotelu Bel u Belišću, gdje se gospođa Rich susrela s raseljenim osobama iz Ukrajine. Tom prigodom čula je njihove priče o proživljenim nedaćama te nadi i toploj dobrodošlici u Hrvatskoj. Nakon susreta s raseljenim Ukrajincima, izjavila je kako cijeni individualni pristup i napore našeg tima da pravodobno i prilagođeno odgovori na potrebe svih osoba iz Ukrajine.
Na kraju posjeta organiziran je obilazak Gradskog društva Crvenog križa Valpovo.