Područni ured civilne zaštite Osijek podržao kampanju protiv nasilja nad ženama "Milijarda ustaje"

Područni ured civilne zaštite Osijek pridružio se globalnoj plesnoj kampanji „Milijarda ustaje“ koja je održana jučer 14. veljače 2023., na prostoru Tržnice Osijek

Foto: MUP

Cilj kampanje je prevencija nasilja nad ženama kao i promocija Nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja“. Kampanja “One Billion Rising” ili „Milijarda ustaje“ započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta fizičkom nasilju, što je sveukupno milijarda i pol žena i djevojčica, a Republika Hrvatska nije iznimka. Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koju je započeo UN i koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama.
 
Kampanju u Osijeku tradicionalno organizira Policijska uprava Osječko-baranjska u suradnji s Područnim uredom civilne zaštite Osijek, plesnim studiom SHINE iz Osijeka, Crvenim križem, srednjim školama iz Osijeka, OŠ A. Mihanovića Osijek, Domom učenika Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek, Srednjoškolskim đačkim domom Osijek te Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.
 
Kampanja se održava u više od 200 zemalja svijeta i 20-ak gradova u Hrvatskoj  i razvila se u najveću organiziranu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama.
 
Cilj ove aktivnosti je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice i pozvati sve da plešući odbiju pristati na toleranciju nasilja, sve dok kultura nasilja ne nestane.