Područni ured civilne zaštite Osijek podržao kampanju protiv nasilja nad ženama "Milijarda ustaje"

Područni ured civilne zaštite Osijek uključio se u globalnu plesnu kampanju „Milijarda ustaje“ koja je održana jučer, 14. veljače 2024. u Osijeku

Foto: MUP

Cilj kampanje je prevencija nasilja nad ženama kao i promocija Nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja“. Kampanja “One Billion Rising” ili „Milijarda ustaje“ započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta fizičkom nasilju, što je sveukupno milijarda i pol žena i djevojčica, a Republika Hrvatska nije iznimka. Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koju je započeo UN i koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama.

U kampanji već tradicionalno sudjeluju i podržavaju je Policijska uprava osječko-baranjska, Područni ured civilne zaštite Osijek, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, u suradnji s plesnim studiom SHINE iz Osijeka, Društvom Crvenog križa Osječko-baranjske županije, srednjim školama i učeničkim domovima iz Osijeka.

Kampanja se održava u više od 200 zemalja svijeta i 20-ak gradova u Hrvatskoj i razvila se u najveću organiziranu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama.

Cilj ove aktivnosti je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice i pozvati sve da plešući odbiju pristati na toleranciju nasilja, sve dok kultura nasilja ne nestane.