Područni ured civilne zaštite Osijek organizirao okrugli stol „Klimatske promjene-izazovi za civilnu zaštitu“

Foto: MUP

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana civilne zaštite te Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, u Osijeku je održan okrugli stol „KLIMATSKE PROMJENE-IZAZOVI ZA CIVILNU ZAŠTITU“, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Osječko- baranjske županije, jučer 28. veljače od 9,00 do 11,30 sati u  Velikoj vijećnici Osječko- baranjske županije.
Nakon uvodne riječi i otvaranja skupa od strane pročelnika PUCZ Osijek Zvonka Grgec koji je bio i moderator okruglog stola te pozdravne riječi zamjenika župana Gorana Ivanovića, uslijedila su izlaganja sudionika panelista:
·         zamjenik direktora VGO Osijek Mario Spajić dipl. ing. - Hrvatske vode;
·         predstojnica Klinike za infektologiju prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić - KBC Osijek;
·         voditelj Službe za epidemiologiju prof.dr.sc. Karlo Kožul - Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije;
·         zamjenik župana Goran Ivanović - Osječko-baranjska županija;
·         pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša mr.sc. Ljiljana Belajdžić - Grad Osijek;
·         pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Damir Burilo dipl.ing. - Grad Đakovo;
·         županijski vatrogasni zapovjednik Zdravko Cvenić dipl ing. Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije;
·         ravnatelj gradskog društva Crvenog križa Osijek Denis Ćosić dipl. ing. - Crveni križ;
·         pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo mr.sc. Romano Kristić - Grad Osijek.
 
Paneli okruglog stola:

·         Upravljanje poplavama na velikim rijekama uvjetovanim klimatskim promjenama,
·         Zdravstveni rizici klimatskih promjena, rizik od epidemija,
·         Uloga županije u upravljanju rizicima i postizanju održivog razvoja:
                  - financiranje održivog razvoja u svim segmentima,
                  - strategija razvoja sustava i jačanje kapaciteta civilne zaštite,
·         Značaj dokumenata prostornog uređenja za održivi razvoj i prilagodbu klimatskim promjenama u cilju povećanja otpornosti na prijetnje,
·         Sustav vatrogastva i odgovor na požare otvorenog prostora u uvjetima klimatskih promjena,
·         Različita lica ranjivosti šire društvene zajednice uzrokovane klimatskim promjenama: ranjive skupine stanovništva, izazovi za društvenu zajednicu.
 
Skupom je obuhvaćeno predstavljanje aktualne teme i dostignuća; razmjena znanja i rasprava kao i suradnja institucija i sudionika sustava Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, te promicanje sustava i informiranje javnosti i građana. Aktualna tema i odabir panela okruglog stola izazvali su velik interes te su izlaganja pratili i brojni predstavnici gradova i općina, operativnih snaga, te medija.
Sudionici su svojim izlaganjima vodili kroz ovu opsežnu temu te su izložili, svatko iz svojeg područja presjek pitanja, izazova te poruka što se poduzima u pojedinim segmentima djelovanja, kao i koji su izazovi pred nama, kako bismo dugoročno prevenirali i umanjili posljedice klimatskih promjena te povećali spremnost zajednice i sustava za otklanjanje posljedica koje nam donose klimatske promjene.