Područni ured civilne zaštite Osijek obilježio Međunarodni humanitarni dan

U povodu Međunarodnog humanitarnog dana koji se obilježava 23. studenoga, Područni ured civilne zaštite Osijek proveo je edukaciju djece iz područja zaštite i spašavanja te opasnosti od mina

Foto: MUP

Edukacije su provedene od 20. do 24. studenog 2023. za djecu na području Osječko baranjske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije u sklopu Nacionalnog programa edukacije djece u području zaštite i spašavanja te opasnosti od mina.
 
Djeca su aktivnim sudjelovanjem kroz animiranu prezentaciju upoznata s jedinstvenim europskim brojem 112 za hitne službe. Osim o broju 112, djeca su slušala o zadaćama žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite te kako postupati u slučaju požara, potresa, poplava i drugih velikih nesreća. Kroz odgovore na upite, djeca su dobila nova saznanja koja im mogu pomoći u budućnosti, tako je time ostvaren dodatni cilj - podizanje svijesti djece o važnosti sustava civilne zaštite.
 
Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek proveli su edukacije u Osnovnoj školi „Ivane Brlić Mažuranić“ i Dječjem vrtiću „Tintilinić“ u Općini Koška, kojom je bilo obuhvaćeno 82 djece.
 
Služba civilne zaštite Virovitica provela je edukacije djece u Osnovnoj školi „Petar Preradović“ u Pitomači, Dinjevcu i Grabovnici, kojom je bilo obuhvaćano 35 učenika od 1. do 4. razreda te im je podijeljena igra „Zemlja rizika“.
 
Djelatnici Službe civilne zaštite Vukovar s policijskim službenicima Policijske postaje Vukovar, pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja i Gradskog društva Crvenog križa Vukovar proveli su edukacije učenika u Osnovnoj školi „Dragutina Tadijanovića“ i „Mitnica“ u Vukovaru za 70 učenika od 1. do 2. razreda.
 
Kako bi se promicali humanitarni principi širom svijeta Međunarodni humanitarni dan potiče ljude da pokažu solidarnost prema izazovima s kojima se svijet suočava. Prirodne katastrofe, ratovi, epidemije i druge krizne situacije koje nas podsjećaju na nužnost zaštite života i dostojanstva ljudi, očuvanja sigurnosti volontera, zaposlenika i humanitarnih organizacija u njihovom radu. Ujedno, to je dan kada se prisjeća i odaje počast svim hrabrim humanitarcima koji su dali živote u humanitarnim misijama širom svijeta.