Područni ured civilne zaštite Osijek i u veljači nastavlja s edukativnim aktivnostima

Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek uručili su, 1. veljače 2024., edukativne materijale osnovnim školama s područja Osječko-baranjske županije

Foto: MUP

Edukativni priručnik smanjenja rizika od katastrofa „SROK“, kao i edukativno zabavna igra „Zemlja rizika“ podijeljeni su svim ravnateljima osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije.

Svjedoci smo sve češćih prirodnih prijetnji i katastrofa koja postaju naša realnost, stoga se kao društvo u cjelini moramo pripremati i poduzeti sve potrebne mjere kako bi se stvorili temelji za integraciju smanjenja rizika od katastrofa u svim dijelovima društva.

Učenici će se, kroz priručnik „SROK“, upoznati s elementima smanjenja rizika od katastrofa i što poduzeti kako bi se njihove posljedice značajno ublažile. Kroz igru „Zemlja rizika“ koja potiče suradnju i kreativnost, djeca će razviti samopouzdanje i svijest o potrebi za djelovanjem.

Edukativni priručnik „SROK“ je zamišljen kao pomoćni materijal za podršku u provođenju obrazovanja osnovnoškolske djece o osnovama smanjenja rizika od katastrofa kroz redovnu nastavu, odnosno kao glavna podrška i smjernica odgojno-obrazovnim djelatnicima. Dodatni cilj je kroz predmete geografiju, prirodu, biologiju, fiziku i kemiju naglasiti postojeće elemente smanjenja rizika od katastrofa i tako poučiti učenike da ih sami prepoznaju u prostoru i procesima oko sebe.

Uključivanje odgojno-obrazovnih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti jer upravo se tako potiče kreativno učenje, razvijanje svijesti o timskom radu i interaktivno promišljanje naših najmlađih.