Operativna akcija „Mir i dobro“

Služba Civilne zaštite Požega i Policijska uprava požeško-slavonska su u petak, 13. prosinca održali konferenciju za medije o operativnoj akciji „MIR I DOBRO“ koja se tradicionalno provodi već 26 godina diljem Hrvatske.
 
Ove godine akcija se provodi od 13. prosinca 2019. do 8. siječnja 2020. godine. O samoj akciji te propisima koji reguliraju uporabu pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva govorio je voditelj odjela inspekcije Službe civilne zaštite Požega, koji je između ostalog istaknuo i novi ustroj tijela kojemu pripadaju inspekcijski poslovi zaštite od požara, zaštitarske i detektivske djelatnosti. 
 
Također, javnost su upoznali o postupanju s eksplozivnim tvarima, oružjem, a prvenstveno o uporabi pirotehničkih sredstava prigodom nastupajućih blagdana. Posebno je naglašeno da osobe mlađe od 14 godina uopće ne smiju kupovati niti koristiti pirotehnička sredstva, a osobe od 14 do 18 godina ne smiju kupovati niti koristiti pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3. Službena osoba MUP-a RH može na licu mjesta oduzeti eksplozivne tvari, oružje i naprave ako pravna osoba, obrt, udruga ili građanin posjeduju eksplozivne tvari i/ili oružje bez odobrenja, koriste ih suprotno propisima ili ako postoje dokazi da će eksplozivna tvar ili oružje ili naprava biti predmetom nezakonite nabave, uporabe ili trgovine.
 
Važno je napomenuti da se pirotehnička sredstva koriste na siguran način odnosno da se korisnici pridržavaju uputa otisnutih na pojedinačnom pakovanju pirotehničkog sredstva jer svaka improvizacija i nepravilna uporaba može dovesti do ozljeđivanja. Za fizičke  i pravne osobe koje koriste pirotehnička sredstava izvan propisanog razdoblja ili ih ne koriste na propisan način predviđene su novčane kazne.
 
Na kraju, skrenuta je pozornost na to da pravne osobe, obrti, a posebno jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) kod organiziranja raznih događanja i manifestacija prigodom nastupajućih blagdana ne smiju na javnim prostorima samostalno koristiti pirotehnička sredstva bilo kojih kategorija, već se trebaju obratiti pravnim osobama koje imaju ovlasti za izvođenje javnih vatrometa.

Dodatne savjete možete pročitati i u brošuri Mir i dobro.