Održana vježba "Za sigurnost građana - Borovik 2019."

Na prostoru uz branu i kamp kod jezera Borovik u Općini Drenje, 30. svibnja 2019. održana je smotra i pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko - baranjske županije "Za sigurnost građana - Borovik 2019."

Prema simuliranom događaju, vježba je počela dojavom šumočuvara u Županijski centar 112 o uočenom požaru u šumi, izazvanog padom i eksplozijom manjeg zrakoplova te uzbunjivanjem vatrogasaca s vozilima. Požar se proširio na nepristupačan dio šume pa su pozvane i dodatne vatrogasne snage. Zapovjednik intervencije prvo je angažirao županijske vatrogasne postrojbe te zatražio pomoć Stožera civilne zaštite. O nesreći obaviještena je i nadležna policijska postaja Đakovo te OKC PU Osječko - baranjske, stanica HGSS-a Osijek i Zavod za hitnu medicinu Osječko - baranjske županije. Zbog pada pilota u jezero i potrebe spašavanja izletnika i ribiča čamcima, angažirani su timovi za spašavanje na vodi i sa vode Osječko-baranjske županije i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

U vježbu je bilo uključeno 130 izravnih sudionika te 27 interventnih vozila. Članovi Društva Crvenog križa Osječko - baranjske županije u vježbi su sudjelovali u simuliranom zbrinjavanju ozlijeđenih, a kasnije u osiguravanju napitaka i obroka za sudionike intervencije. Na vježbovnom poligonu postavljen je zapovjedni šator u komu su se okupljali i vježbom koordinirali zapovjednici timova svih službi sudionika sustava civilne zaštite te Stožer civilne zaštite, dok je Tim za komunikaciju uspostavio i pričuvni sustav veze tj. radio vezu pomoću montažnog odašiljača kao i internet vezu sustavom MeshPoint.One. „Kao što smo se mogli uvjeriti, sve službe operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko - baranjske županije su pokazale spremnost za rješavanje vrlo kompleksnih situacija pa i spašavanja na vodi. Zadovoljan sam prikazanim i uopće postojećim stanjem sustava civilne zaštite naše Županije, jer vidimo da su sve službe opremljene i spremne za svaku intervenciju“, kazao je župan Ivan Anušić. Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko - baranjske županije Goran Ivanović naglasio je kako su u vježbi sudjelovale sve službe kojima je koordinirao Stožer civilne zaštite Osječko - baranjske županije. Zadovoljan je prikazanom vježbom te zaključuje kako žitelji Osječko - baranjske županije mogu biti sigurni jer su sve hitne službe spremne za intervenciju u slučaju nesretnih događaja.

Vježbom je demonstrirana koordinacija upravljanja i provođenja mjera i aktivnosti, kao i spremnost djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko - baranjske županije. U vježbi su sudjelovati članovi Stožera civilne zaštite Osječko - baranjske županije, postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Osječko - baranjske županije, Vatrogasna zajednica Osječko - baranjske županije, Vatrogasna zajednica Grada Đakovo, Policijska uprava osječko - baranjska, Zavod za hitnu medicinu Osječko - baranjske županije, Društvo Crvenog križa Osječko - baranjske županije, HGSS Stanica Osijek, Radio klub „Osijek“, Zavod za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije, Društvo za podvodne aktivnosti Osijek, Općina Drenje te Područni ured civilne zaštite Osijek (ŽC 112 i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite) Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.