Održana vježba potrage za nestalom osobom „Cerik“

U organizaciji Općine Stari Mikanovci i Službe civilne zaštite Vukovar u subotu, 18. ožujka 2023., u šumi Cerik održana je vježba na temu potrage, pronalaska i spašavanja izgubljenih i ozlijeđenih osoba izvan urbanog područja

Foto: MUP

Vježba je simulirala nestanak dvije osobe, a cilj vježbe je bila provjera opremljenosti, osposobljenosti i operativnog djelovanja sudionika sustava civilne zaštite lokalne, područne i državne razine.
 
Prema scenariju, vježba je uključivala potragu za ozlijeđenom osobom koja ne zna svoju lokaciju te drugu potragu za nestalom dementnom osobom.

Operativni dio vježbe započeo je pozivom iz OKC-a PU vukovarsko-srijemske o potrebi organiziranja potrage za nestalom muškom dementnom osobom iz naselja Stari Mikanovci koja je zadnji put viđena na ulazu u šumu Cerik. Drugi dio vježbe započeo je pozivom Županijskom centru 112 Vukovar, muške osobe koja se na području šume Cerik teže ozlijedila (otvoreni prijelom desne potkoljenice) te ne zna točno u kojem se dijelu šume trenutno nalazi. Županijski centar 112 Vukovar o ovomu obavještava OKC PU vukovarsko-srijemske i voditelja Službe civilne zaštite Vukovar te načelnika Općine Stari Mikanovci. Nakon lociranja nestalih osoba, koordinator na lokaciji te voditelji potražnih timova pripremili su i organizirali potražnu akciju. Organizirana su tri potražna tima, od kojih jedan s potražnim psom, upravljačka skupina te tim za osiguranje lokacije. Nestale osobe pronađene su u šumi, gdje im je pružena prva pomoć te su transportirane amfibijom do lokacije baze vježbe.
 
Vježba je uspješno provedena, a u njoj su uz predstavnike Općine stari Mikanovci i djelatnike Službe civilne zaštite Vukovar sudjelovali i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek, PU vukovarsko-srijemske, Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Vinkovci, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Mikanovci, Lovačke udruge Srndać i postrojbe civilne zaštite opće namjene Općine Stari Mikanovci.