Održana vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi „Vladimira Nazora“ u Feričancima

U Osnovnoj školi "Vladimira Nazora" u Feričancima održana je pokazna vježba "Požar 2019.".

U petak, 12. travnja, u Osnovnoj školi „Vladimira Nazora“ Feričanci održana je pokazna vježba „Požar 2019.“. Tema vježbe je gašenje požara unutar objekta škole te evakuacija učenika i djelatnika škole.
 
Cilj vježbe bila je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u slučaju izvanrednog događaja u osnovnoj školi. Osim osposobljenosti djelatnika škole za postupanje u izvanrednim situacijama te valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrao se i postupak intervencije žurnih službi te eventualna potreba mijenjanja Plana evakuacije i spašavanja kako bi postao još operativniji.
 
Nositelj vježbe bila je Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Feričanci, a Područni ured civilne zaštite Osijek pružio je stručnu pomoć prilikom izrade elaborata i koordinacije sa sudionicima oko pripreme vježbe. Sudionici vježbe bili su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Feričanci, Policijske postaje Našice, i Županijskog centra 112 Osijek.
 
Prema scenariju vježbe, u 11,30 sati izbio je požar u učionici tehničke kulture koja se nalazi u prizemlju škole. Do požara je došlo zbog zapaljenja projektora. Vatra je zahvatila  radne materijale koji su stajali na katedri, a potom se proširila i na ostale dijelove inventara učionice. Ravnatelj upućuje poziv na 112 i obavještava ih o nastalom događaju, nakon čega je naložio potpunu evakuaciju učenika i osoblja. Jedan učenik, uslijed naguravanja na stepeništu, zadobio je lakše ozljede uganuća noge i ogrebotinu na ruci. Nastavno osoblje na zbornom mjestu pruža prvu pomoć stradalom učeniku. Poštujući plan evakuacije i spašavanja, sve osobe koje su se zatekle u zgradi napustile su školu. Nakon provedene evakuacije i dolaska evakuiranih učenika i zaposlenika škole na Planom utvrđeno zborno mjesto obavlja se prozivka i utvrđuje brojno stanje. Prozivkom je utvrđeno kako nedostaju dva učenika. Brzom intervencijom vatrogasaca svi su pronađeni, te neozlijeđeni evakuirani. Vježba je trajala oko 40 minuta.
 
U vježbi je sudjelovao oko 200 učenika i djelatnika škole. Nakon provedene vježbe održana je analiza vježbe s ocjenom uspješnosti i prijedlozima za poboljšanje sigurnosti učenika i djelatnika škole.