Održana vježba civilne zaštite „Donji Miholjac 2022.“

U organizaciji Grada Donjeg Miholjca i Područnog ureda civilne zaštite Osijek, danas, 15. studenoga 2022. u Donjem Miholjcu održana je vježba civilne zaštite pod nazivom  „Donji Miholjac 2022.“ na temu aktiviranja i usklađenog djelovanja svih sudionika sustava civilne zaštite ustrojenih na području Grada Donjeg Miholjca u provođenju mjera civilne zaštite za spašavanje iz ruševina i pri požaru kritične infrastrukture

Foto: MUP
 
Vježba je simulirala masovnu nesreću u samom centru grada, a cilj je bila provjera spremnosti operativnih snaga te unaprjeđenje međusobne koordinacije i reagiranja u ovakvim situacijama.
 
Prema scenariju vježbe, uslijed potresa razorne snage koji se dogodio na širem području Republike Hrvatske, osjetilo se podrhtavanje tla na području Grada Donjeg Miholjca. Došlo je do napuknuća i oštećenja starijih zgrada. Zgrada gradske uprave znatno je oštećena, dolazi do pucanja plinskih instalacija, eksplozije i požara s teškim posljedicama i masovnim stradavanjem većeg broja ljudi. U zgradi se u tom trenutku nalazilo 30-tak građana i osoblja. Oglasio se protupožarni alarm, dolazi do krizne situacije, čuje se zapomaganje i dozivanje u pomoć ozlijeđenih osoba. Zaposlenica upućuje poziv za pomoć putem broja 112 te se na mjesto događaja upućuju žurne službe - vatrogasna postrojba, hitna medicinska pomoć i policija. Započinje spašavanje osoba iz zgrade i gašenje požara. Obzirom da su u zgradi  urušeni zidovi i stubište, nekoliko osoba ostalo je zatočeno u prizemlju, a nekoliko ih se nalazi pod ruševinama. Pretražuje se prostor, koji je prepun dima, te se na nosilima izvlače stradali do mjesta za trijažu. Procjenjuje se da su potrebne dopunske snage za zbrinjavanje većeg broja ljudi i spašavanje iz ruševina te Županijski centar 112 Osijek poziva Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo i HGSS Osijek. Također, formira se zapovjedno mjesto radi koordinacije operativnih snaga i prihvata dopunskih snaga. Nakon završetka intervencije, obavlja se očevid na mjestu nesreće.
 
Nakon vježbe, provedena je analiza u kojoj je razmotrena provedba vježbe, kao i koordinacija operativnih timova u provedbi vježbovnih zadaća te je zaključeno kako je vježba uspješno provedena.
 
Uz predstavnike Grada Donjeg Miholjca kao nositelja vježbe i djelatnike Područnog ureda civilne zaštite Osijek, u vježbi su sudjelovali pripadnici županijske Vatrogasne zajednice i DVD-a Donji Miholjac, Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac, Policijske postaje Donji Miholjac, HGSS-a Osijek te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.