Održana vježba civilne zaštite „Antunovac 2023.“

U Antunovcu  je 27. travnja 2023. održana vježba civilne zaštite Općine Antunovac na temu akcident u gospodarskoj zoni Antunovac

Foto: MUP
 
Vježba „Antunovac 2023.“  je održana s ciljem aktiviranja i usklađenog djelovanja svih sudionika sustava civilne zaštite ustrojenih na području Općine Antunovac na provođenju mjera civilne zaštite za slučaj akcidenta u gospodarskoj zoni Antunovac te evakuacije i zbrinjavanja ugroženih radnika.

Vježba je organizirana u suradnji Općine Antunovac s Područnim uredom civilne zaštite Osijek, te s ostalim sudionicima vježbe. U vježbi su sudjelovali predstavnici Općine Antunovac - Stožer civilne zaštite općine Antunovac, DVD-a Antunovac i Ivanovac, PU osječko-baranjske - PP Osijek s ispostavom Čepin, Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, Gradskog društva Crvenog križa Osijek i Postrojbe civilne zaštite opće namjene.

Uvodno je za članove Stožera civilne zaštite Općine Antunovac te voditelje operativnih timova održana pokazna edukacija za rad s TETRA radio uređajima, koju je organizirao i proveo Područni ured civilne zaštite Osijek.
 
Vježbovne zadaće odvijale su se prema scenariju vježbe: u gospodarskoj zoni Antunovac dogodio se akcident na lokaciji reciklažnog dvorišta gdje dolazi do zapaljenja otpadnog ulja i goriva uslijed iskrenja električnih instalacija prilikom olujnog nevremena odnosno jakog vjetra.  Zaposlenik naziva  Županijski centar 112 za pomoć. Požar je zahvatio kontejner u kojem se skladište otpadna ulja te prijeti veća ekološka katastrofa. Prijete ozljede radnika te se aktiviraju protokoli za evakuaciju radnika i pozivanje žurnih službi.
 
Dinamika vježbe predviđa aktiviranje žurnih službi i dodatnih operativnih snaga. Prema protokolima, pozvane su žurne službe: vatrogasne postrojbe, hitna medicinska pomoć i policija. Formira se zapovjedno mjesto radi koordinacije operativnih snaga, te prihvata dopunskih snaga Crvenog križa.  Nakon završetka intervencije, obavlja se očevid na mjestu nesreće.