Na području željezničkog kolodvora Vinkovci održana terenska vježba

Na području željezničkog kolodvora Vinkovci su u srijedu, 18. prosinca Hrvatske željeznice organizirale i provele terensku vježbu.
 
U vježbi su sudjelovali Područni ured civilne zaštite Osijek - Služba civilne zaštite Vukovar, Policijska uprava vukovarsko-srijemska, Javna vatrogasna postrojba Vinkovci, Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije i HŽ Infrastruktura d.o.o. PRJ prometa – Istok, kolodvor Vinkovci.

Tema vježbe bila je evakuacija i spašavanje zaposlenika HŽ-a, kao i ostalih korisnika usluga HŽ Infrastrukture d.o.o. iz prostora zgrade željezničkog kolodvora Vinkovci, nakon dojave o paketu sumnjivog sadržaja u vestibilu zgrade kolodvora.

Cilj vježbe bila je provjera vremena aktiviranja i mobilizacije operativnih snaga sustava civilne zaštite, zatim njihova organizacija i rad na lokaciji vježbe s ciljem spašavanja osoba u slučaju moguće nesreće u željezničkom infrastrukturnom području s velikim brojem stradalih osoba.

Pretpostavke održavanja vježbe – scenarij vježbe
Dežurni prometnik vlakova u kolodvoru Vinkovci prilikom redovitog obilaska kolodvorskih prostorija i prostora primjećuje paket sumnjivog sadržaja, kraj bankomata, u vestibilu kolodvorske zgrade.
Poduzima mjere u skadu s nastalom situacijom, a predviđene izrađenim Planom evakuacije i spašavanja za kolodvor Vinkovci i traži pomoć nadležnih službi:
  • obavještava Županijski centar 112 Vukovar
  • obavještava razglasom putnike i druge zatečene osobe u kolodvoru, te ih upućuje na
  • zborno mjesto koje se nalazi na sjevernoj strani kolodvorske zgrade, a koje je dovoljno udaljeno od mogućih opasnosti
  • obavještava po protokolima i planovima HŽ Infrastrukture d.o.o. odgovorne osobe po hijerarhiji
  • zaustavlja po potrebi dolazeće vlakove u kolodvor Vinkovci
  • poduzima i sve druge radnje u skladu s priopćenjem
   
Županijski centar 112 Vukovar u razdoblju od 0902 do 0904 sati o nastalom događaju obavještava:
  • Operativno - komunikacijski centar Policijske uprave Vukovarsko - srijemske,
  • Javnu vatrogasnu postrojbu Vinkovci i
  • Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije
 
Po dolasku na područje kolodvora Vinkovci aktivirane su operativne snage, uz komunikaciju s ovlaštenim zaposlenikom HŽ Infrastrukture, poduzimaju se potrebne operativne radnje s ciljem rješavanja krizne situacije.