Edukativne aktivnosti Područnog ureda civilne zaštite Osijek

Područni ured civilne zaštite Osijek ovog tjedna, od 27. studenoga do 1. prosinca 2023., nastavio je s edukacijom djece kroz "Nacionalni program edukacije djece u području zaštite i spašavanja"  i opasnosti od mina, s ciljem stvaranja sigurnijeg okruženja za cijelu zajednicu

Foto: MUP

Edukacije su provedene u dječjim vrtićima i osnovnim školama na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek su proveli edukacije u Osnovnoj školi „Bratoljuba Kljajića“ i Dječjem vrtiću „Maslačak“ u Bizovcu kojima je bilo obuhvaćeno ukupno 55 djece. Uz djelatnike Područnog ureda civilne zaštite Osijek, u edukacijama su sudjelovali policijski službenici Policijske postaje Belišće i članovi DVD-a Bizovac.
 
Služba civilne zaštite Virovitica provela je edukacije djece u Osnovnoj školi „Petar Preradović“ u Pitomači te Velikoj i Maloj Črešnjevici kojima je bilo obuhvaćeno 25 učenika.
 
Djelatnici Službe civilne zaštite Vukovar proveli su edukacije u osnovnim školama „Blage Zadre“, „Siniše Glavaševića“, „Antuna Bauera“ i „Nikole Andrića“  za 200-tinjak učenika. Također, u dječjim vrtićima Vukovar I („Centralni“, „Mitnica“ i „Leptirić“) i Vukovar II („Vukovar Novi“, „Borovo“ i „Radost“) provedene su edukacije u kojima je sudjelovalo 163 djece predškolske dobi. U edukacijama su, uz djelatnike Službe civilne zaštite Vukovar, sudjelovali i službenici Policijske postaje Vukovar, članovi Gradskog društva Crvenog križa Vukovar, HGSS Stanice Vinkovci te Javne vatrogasne postrojbe Vukovar.
 
Djelatnici Službe civilne zaštite Slavonski Brod proveli su edukacije za učenike drugih razreda osnovnih škola „Ivana Gorana Kovačića“ Staro Petrovo Selo, „Matija Antun Relković“ Davor, „Viktor Car Emin“ Donji Andrijevci i „Ivan Meštrović“ Vrpolje te za djecu dječjih vrtića „Vjeverica“ i „Lađica“ , kao i za Udrugu "Leptir" i igraonicu "Mrav" u Donjim Andrijevcima. Edukacija je provedena u suradnji s djelatnicima Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek, pripadnicima DVD-a Staro Petrovo Selo, Davor, Donji Andrijevci i Vrpolje te članovima Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška i Slavonski Brod.
 
Kontinuirane edukacije i informiranje o opasnostima od požara, potresa, poplava i drugih velikih nesreća te opasnosti od mina rezultira podizanjem razine svijesti, čime se djeca štite od neposredne opasnosti, stvara im se osjećaj odgovornosti i sigurnosti te se smanjuju rizici od ozljeda ili smrti. 

Svojim aktivnim sudjelovanjem kroz animiranu prezentaciju djeca su naučila o važnosti sustava civilne zaštite. Slušali su o zadaćama žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite pri čemu su im predstavljene njihove ključne uloge i zadatci. Također, uspostavljen je poziv prema Županijskom centru 112, kako bi se djeca upoznala s jedinstvenim europskim brojem za hitne službe 112.
 
Educiranjem o opasnosti od mina djeca će moći prepoznati sumnjive objekte i samim time izbjegavati minski sumnjiva područja, a u slučaju pronalaska znat će kako postupiti te kojoj se nadležnoj službi obratiti.
 
Nakon edukacije djeci je uručena edukativno zabavna igra „Zemlja rizika“ putem koje na zanimljiv način uče što mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda. Uz sve korisne informacije, podijeljen im je prigodni promotivno-edukativni materijal.
 
Cilj ovakvih i sličnih edukacija je da se djeca od najranije dobi upoznaju sa sustavom civilne zaštite te da ih se potakne na promišljanje o ovim temama.