Edukacija djece o zaštiti i spašavanju u Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji

Područni ured civilne zaštite Osijek je, od 4. do 8. prosinca 2023., nastavio s provedbom Nacionalnog programa edukacije djece iz područja zaštite i spašavanja te opasnosti od mina

Foto: MUP

Edukacije su obuhvatile dječje vrtiće i osnovne škole u Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ukupno 75 djece u Osijeku, 35 učenika u Pitomači te 45 djece u Iloku sudjelovalo je u predavanjima koja su imala za cilj podizanje svijesti o opasnostima te pravilno ponašanje u kriznim situacijama.

Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek proveli su edukacije u osnovnoj školi „Retfala“ i dječjem vrtiću  „Jelenko“ u Osijeku, dok je Služba civilne zaštite Virovitica provela edukacije u školama u Pitomači, Sedlarici i Starom Gracu. Djelatnici Službe civilne zaštite Vukovar, u suradnji s HGSS-om, Policijskom postajom Ilok i Gradskim društvom Crvenog križa Ilok, održali su predavanja u osnovnoj školi Julija Benešića i dječjem vrtiću „Crvenkapica“ u Iloku.

Kroz prezentacije, djeca su upoznata s važnošću jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 te su educirana o prirodnim i drugim opasnostima, nesrećama i katastrofama poput poplave, požara i potresa, kao i njihovim posljedicama. Prikazana im je uloga žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite u spašavanju osoba i imovine te kako se ponašati tijekom takvih događaja.

Nakon edukacije, djeci su podijeljene edukativne igre "Zemlja rizika" kako bi na zanimljiv način usvojila znanja o pravilnom reagiranju u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda.